Introductie

Het Louis Couperus Museum is een museum dat geheel in het teken staat van Louis Couperus, één van de grootste Nederlandse schrijvers. De kamers van het museum zijn ingericht zoals dat gebruikelijk was een eeuw geleden. Er zijn manuscripten, handschriften, schilderijen en portretten te bezichtigen en twee keer per jaar worden er exposities georganiseerd, speciaal gericht rond thema’s uit het leven en / of werk van Couperus. Het Louis Couperus Museum is een interessant museum voor alle leeftijden.

Ga naar de website van Louis Couperus Museum

Historie en populariteit

Louis Couperus behoorde tot één van Nederlands grootste schrijvers en leefde van 1863 tot 1923. Het Louis Couperus Museum werd in 1996 opgericht en werd gehuisvest in de voormalige galerie van de biograaf van Couperus, Albert Vogel jr. Deze locatie lag op loopafstand van de plekken die belangrijk waren in het leven van Louis Couperus zoals de Mauritskade waar hij was geboren in 1863, het Nassauplein waar hij 15 jaar heeft gewoond en de Surinamestraat waar Couperus zijn debuutroman Eline Vere schreef.

Locatie

Het huis aan de Surinamestraat werd in 2007 te koop aangeboden. Het Comité Couperushuis Surinamestraat wilde het huis behouden voor het Couperus museum. In 2010 bleek deze aankoop niet haalbaar te zijn. Er zal nu op de gevel een gedenkplaats worden aangebracht. Het huidige Louise Couperus Museum is zeer populair bij lezers en schrijvers die fan van hem waren, maar ook bij belangstellenden.

Programma / activiteiten

Het Louis Couperus Museum is gelegen in de stad Den Haag, provincie Zuid Holland. Het museum is prima met eigen vervoer te bereiken. Bezoekers kunnen betaald parkeren bij het museum. Wie met het openbaar vervoer komt, kan vanaf het Centraal Station met de bus of tram naar het museum reizen.

Het Louis Couperus Museum biedt diverse tentoonstellingen. De collectie omvat onder meer objecten uit de persoonlijke omgeving van Couperus zoals het portret van zijn vader, zijn schrijfbureau, manuscripten en handschriften. De Rotterdamse kunstenaar Sjoerd Didden heeft een levensgrote beeltenis van kunststof vervaardigd van Louis Couperus.

Tweemaal per jaar worden er tijdelijke exposities rond wisselende thema’s uit het oeuvre van Couperus georganiseerd. Daarnaast worden er literaire wandelingen onder leiding van een gids door Den Haag georganiseerd. Tijdens een wandeling wordt eveneens een bezoek gebracht aan het Louis Couperus Museum.

Stats & tags


Den Haag, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling