Introductie

Niemand minder dan Hare Majesteit de Koningin opende in juli 2010 het Louwman museum in Den Haag. Op zich niet zo verwonderlijk, want het museum herbergt ‘s werelds oudste privécollectie automobielen. Zelfs de niet-liefhebber zal onder de indruk raken van de imposante collectie laat negentiende- en begin twintigste-eeuwse modellen.

Ga naar de website van Louwman Museum

Historie en populariteit

De aanschaf van een toen twintigjarige Dodge in 1934 legde de basis voor wat later het Louwmans museum zou worden. Inmiddels is de collectie flink uitgebreid, maar de Dodge Touring Car uit 1914 waar het allemaal mee begon is nog steeds te bewonderen. De collectie bestaat verder uit ruim 230 automobielen van over de hele wereld. Bijzondere exemplaren zijn de Aston Martin waarmee James Bond in Goldfinger jacht maakte op de gelijknamige schurk, een Cadillac Fleetwood, ooit bestuurd door niemand minder dan the King of Rock ‘n’ Roll Elvis Presley en een Humber Pullman uit 1954 die dienst deed als dienstwagen van Winston Churchill.

Locatie

Het Louwman museum is sinds 2010 gevestigd in Den Haag. Het karakteristieke en opvallende onderkomen van het Louwman is ontworpen door de Amerikaanse architect Michael Graves, tevens verantwoordelijk voor de Castalia, het gebouw met de opvallende steile puntdaken die de skyline van Den Haag domineren. Puntdaken die ook in het ontwerp van het museum terug te vinden zijn en die het gebouw een sfeer van een koetshuis meegeven. Overigens is niet alleen het gebouw bijzonder te noemen, ook de omgeving, ontworpen door landschapsarchitect Lodewijk Baljon, straalt één en al grandeur uit.

Programma / activiteiten

Het Louwman Museum is het hele jaar geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur en is rolstoeltoegankelijk. Het museum beschikt naast een imposante collectie automobielen over een winkel en een restaurant. Vooral de laatste is een must voor wie altijd al eens een broodje heeft willen eten in een authentieke jaren twintig garage.

Stats & tags


Den Haag, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling