Introductie

Ontdek de geschiedenis van de luchtvaart en de herinneringen uit de oorlog van het grootste Nederlandse Waddeneiland in Luchtvaart- & Oorlogmuseum Texel.

Ga naar de website van Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Historie en populariteit

De stichting Luchtvaartmuseum Texel werd in 1988 opgericht. Een jaar eerder was het 50-jarig bestaan van vliegveld Texel uitgebreid gevierd. De expositie in de vliegveldhangaar die speciaal voor de gelegenheid was opgesteld, werd met zo’n 15.000 bezoekers een groot succes en daardoor leek het de directeur van de vliegveld een leuk idee om een museum op te richten. Een locatie was nog niet zo gemakkelijk te vinden, totdat de zweefvliegclub in 1995 liet weten op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen. De oude zweegvliefhangaar was de perfecte locatie voor het museum en die kans liet de stichting niet schieten. Op 17 mei 1996 ging het museum open voor het publiek. Tien jaar later besloot de organisatie de naam van het museum te veranderen in Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel (LOMT). Het museum trekt sinds de oprichting zo’n 15.000 bezoekers per jaar.

Locatie

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel ligt in De Cocksdorp, het meest noordelijke dorpje van het Waddeneiland Texel.

Programma / activiteiten

De verzameling van het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel is verdeeld in zes deelcollecties: algemene luchtvaart, opstand van de Geörgiers, deportatie Texelaars naar Assen, luchtoorlog boven Texel, Vliegveld Texel – De Vlijt en marinevliegkamp De Mok. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld vliegtuigonderdelen bewonderen die uit zee gevist zijn, zoals landingsgestellen, propollers en motoronderdelen, of fragmenten lezen uit dagboeken van Texelse mannen die in de Tweede Wereldoorlog gedwongen werden om te werken voor de Duitsers. Voor kleine kinderen is er een speciale tekenhoek ingericht. Grotere kinderen kunnen via een vluchtsimulator een rondje vliegen boven het Waddeneiland of een speurtocht maken door het museum aan de hand van een vragenlijst. Voor rondleidingen kunt u contact opnemen met het museum.

Stats & tags


De Cocksdorp, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling