Introductie

Om echt een goed beeld te krijgen van de Maasheggen moet je het gebied eigenlijk vanuit de lucht zien. Duidelijk te zien is dan dat de verdeling van het landschap in percelen. Bijzonder is dat deze percelen van elkaar worden gescheiden door heggen van meidoorn en sleedoorn. Al eeuwen lang is dit de manier waarop lokale boeren hier hun percelen afscheiden. Geen houten palen en prikkeldraad, maar op natuurlijke wijze gevlochten struiken zorgen er hier voor dat het vee blijft waar het hoort en dat roofdieren de veestapel niet kunnen bereiken. De Maasheggen liggen in de Brabantse uiterwaarden van de rivier de Maas en vormen een mooie habitat voor tal van dieren, waaronder dassen en veel broedvogels. Het gebied is enorm uitgestrekt en loopt tussen Maashees en St. Agatha en is daarom het beste per fiets te bezichtigen, hoewel er ook een wandelroute van 17,5 kilometer is uitgezet.

Ga naar de website van Maasheggen

Historie en populariteit

Niemand minder dan Julius Caesar stoorde zich ten tijde van zijn heerschappij over grote delen van Europa over de Maasheggen. In die tijd was een veel groter gebied dan enkel het huidige gebied tussen Maashees en St. Agatha verkaveld door middel van de natuurlijke heggen. De natuurlijke heggen vormden echter een lastige barrière voor de manschappen van Ceasar. Een en ander is vastgelegd in zijn boek De Bello Gallico.

Locatie

Aangezien de enorme uitgestrektheid van het gebied zijn de mogelijkheden om een bezoek aan de Maasheggen te combineren met andere bezienswaardigheden enorm. Het hangt er daarbij natuurlijk vooral af waar je de Maasheggen bezoekt. In de buurt van de Oeffelter Meent, waar een wandelroute door het gebied is uitgezet, ligt nog een ander mooi natuurgebied: de Vilt. Dit gebied herbergt een aantal zeldzame plantensoorten en is een veilige haven voor een aantal bijzondere broedvogels.

Programma / activiteiten

Via een speciale nieuwsbrief kun je op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen in de Maasheggen. Abonneren op de nieuwsbrief kan via de website.

Stats & tags


Beugen, Noord-Brabant, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling