Introductie

De beroemde Maastricht Grotten zijn absoluut een bezoekje waard. In de Sint Pietersberg is een labyrint gelegen met meer dan 20.000 gangen. Wie het grottenstelsel binnentreedt, stapt binnen in de duistere wereld van Maastricht Underground. De grotten mogen alleen onder begeleiding van een gids bewandeld worden, omdat men zelf al snel kan verdwalen in de talloze gangen. Op de grotwanden zijn verschillende tekeningen te zien. Deze zijn gemaakt door de mensen die hier honderden jaren geleden dagelijks werkzaam waren. Ook de namen van de Hertog van Alva en Napoleon kun je zomaar tegenkomen in de Maastricht Grotten. Naast een bezoek aan de grotten, worden er geregeld diverse arrangementen en activiteiten rondom de Sint Pietersberg georganiseerd.

Ga naar de website van Maastricht Grotten

Historie en populariteit

De Maastricht Grotten zijn ontstaan door mensenhanden. Zij hebben in een laag oeroude zachte kalksteen een labyrint van mijngangen gemaakt. Het kalksteen is uit de kalk van schalen en skeletten van dieren en plantenresten ontstaan. Zo’n 70 miljoen jaar geleden was, in de Krijtperiode, het Limburgse zuiden een ondiepe en kalme binnenzee waar de resten zich op de bodem ophoopten. Vanaf de 16e eeuw werd al door blokbrekers op grote schaal mergel gewonnen. Omdat het dak niet in mocht storten, moest men zich met het graven aan een bepaalde maat houden en bleven er flinke zuilen staan. Hierdoor ontstond uiteindelijk een eindeloos labyrint van 80 hectare met maar liefst 20.000 gangen.

Locatie

In de oorlog boden de grotten plaats aan circa 47.000 bewoners van Maastricht. Er werden waterpompen, elektra, bakovens, EHBO, bewegwijzering en installaties aangelegd. Vanaf 1974 heeft de Sint Pietersberg een beschermde status gekregen en in 1995 werd de Vereniging Natuurmonumenten eigenaar van een gedeelte van de berg, zowel boven als ondergronds. De ondergrondse wereld wordt al honderden jaren bezocht en vandaag de dag bezoeken jaarlijks circa 100.000 gasten uit binnen- en buitenland de Maastricht Grotten.

Programma / activiteiten

De Maastricht Grotten zijn gelegen in de gemeente Maastricht in het zuiden van de provincie Limburg. De locatie is met eigen vervoer prima te bereiken, evenals met het openbaar vervoer.

Op vaste tijdstippen kunnen bezoekers het hele jaar door aan rondleidingen in de Maastricht Grotten deelnemen. Behalve het indrukwekkende ondergrondse landschap, is ook de bovengrond met onder meer het fort, absoluut de moeite van het bezoeken waard. Voor kinderen zijn er speurtochten beschikbaar. Zij kunnen hier bovendien hun verjaardagsfeestje vieren, waarbij ze bijvoorbeeld op een spannende ondergrondse expeditie gaan.

Er worden tevens leuke activiteiten en arrangementen georganiseerd, zoals een spannend heksenavontuur tijdens Halloween of een mergelworkshop, erg leuk voor bijvoorbeeld een creatief familie uitstapje of een bedrijfsuitje. Maar ook een reflectortocht waarbij kleine groepjes op pad gaan en onderweg door de aardedonkere berg opdrachten moeten zien uit te voeren. Een bezoek aan de Maastricht Grotten in combinatie met een boottocht behoort ook tot de mogelijkheden.

Stats & tags


Maastricht, Limburg, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling