Introductie

De zeventig jaar oude Rotterdamse Maastunnel is de oudste verkeerstunnel van ons land. De tunnel, die in de Tweede Wereldoorlog voor het eerst in gebruik werd genomen, wordt nog dagelijks gebruikt door tienduizenden automobilisten en fietsers als verbinding tussen het noorden en zuiden van de havenstad. Verkeer van fietsers, voetgangers en automobilisten is in de tunnel van elkaar gescheiden, wat voor een veilige doorgang zorgt. De Maastunnel staat bekend om haar bijzondere vormgeving, een uniek ontwerp van Van Bruggen en Van der Steur. De tunnel is ongeveer een kilometer lang en het diepste deel ligt zo’n 20 meter onder N.A.P.

Ga naar de website van Maastunnel Rotterdam

Historie en populariteit

Het plan voor een tunnel tussen Charlois en Park in Rotterdam ontstond in 1929. De voorkeur van Rijkswaterstaat ging in eerste instantie uit naar een hoge hangbrug, maar vanwege financiële en technische moeilijkheden werd uiteindelijk toch besloten om een tunnel te laten ontwerpen. De stadsarchitect A. van der Steur en de directeur van Gemeentewerken J.P. van Bruggen gingen in opdracht van burgemeester Drooglever Fortuyn aan de slag met het ontwerp. De bouw ging in juni 1937 van start. Van Bruggen was begin 1941 de eerste die van de tunnel gebruikmaakte. Een jaar later, op 14 februari 1942, werd de tunnel geopend. Een officiële opening heeft nooit plaatsgevonden, want het was natuurlijk nog steeds oorlogstijd. Drie jongens uit Charlois waren de eersten die de roltrappen mochten testen. Gelukkig kon worden voorkomen dat de tunnel door de Duitsers werd verwoest. Tegenwoordig is de Maastunnel nog steeds een belangrijke verbinding tussen noord en zuid, waar iedere dag zo’n 4000 fietsers en 75.000 motorvoertuigen dankbaar gebruik van maken. In 2013 staat een renovatie van de roltrappen op de planning.

Locatie

De Rotterdamse Maastunnel is een oeververbinding tussen het noorden en zuiden van Rotterdam. De tunnel van een kilometer lang gaat onder de Nieuwe Maas door. Een kijkje in de tunnel kan goed worden gecombineerd met een bezoek aan Het Park, een gezellig stadspark waar bezoekers heerlijk kunnen rondwandelen, of de bekende Euromast.

Programma / activiteiten

De Maastunnel was tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw een populaire bestemming voor schoolreisjes. Het was de eerste verkeerstunnel van Nederland en de trots van Rotterdam. Niet alleen vanwege het praktische gemak van de verbinding tussen noord en zuid, maar zeker ook vanwege het bijzondere ontwerp. Via speciale toegangsgebouwtjes kunnen gebruikers de voetgangers en fietsers tunnel betreden. In de tunnel bevinden zich lange, karakteristieke roltrappen met mozaïeken van Jaap Gidding in de wanden. Aan de zuidkant ziet u golven, vissen en zeemeerminnen en aan de noordkant auto’s, schepen en fietsen.

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Cultuur, Monumenten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling