Introductie

De Manteling van Walcheren is een zeer afwisselend natuurgebied dat bestaat uit duinen, grasland, vochtige duinvalleien, eikenbossen, waterpartijen en struweel, lage bosjes genaamd. De naam Manteling is een verwijzing naar de beschutting die deze duinbossen tegen de zeewind bieden. De bossen groeien tot dicht bij de kust. Vanwege het gevarieerde duingrasland, het bos en de lage bosjes is het natuurgebied voor tal van vogelsoorten een belangrijk broedgebied. Ook bijzondere planten groeien in het gebied, dankzij een bel van zoet grondwater.

Ga naar de website van Manteling van Walcheren

Historie en populariteit

In het duingebied hebben rijke kooplieden uit Middelburg een aantal mooie buitenplaatsen aangelegd. De parkachtige tuinen vormen een prachtig contrast met de levendige duinen er omheen. De Manteling van Walcheren biedt tal van mogelijkheden op wandelgebied.

Locatie

Walcheren is al sinds 1871 aan Zuid-Beveland verbonden. Toch waan je je in het gebied de Manteling van Walcheren alsof je op eiland bent. De branding van de Noordzee aan de ene kant, met aan de andere zijde de wiegende blaadjes van bomen. Het was in de 17e eeuw al een geliefde plek bij rijke VOC-lieden uit Middelburg. Zij bouwden hier buitenhuizen en legden tuinen aan. Wie vandaag de dag tussen de oude eiken en stinsenplanten van Berkenbosch, Westhove en Duinhove wandelt, met op de achtergrond het krijsen van een zeeuwmeeuw en het zingen van een nachtegaal, zal snel begrijpen waarom deze plek zoveel aantrekkingskracht had. Jaarlijks trekt De Manteling van Walcheren veel rustzoekers en natuurliefhebbers.

Programma / activiteiten

De Manteling van Walcheren is gelegen in de provincie Zeeland en beslaat een gebied van Domburg tot de Veersegatdam. Een gedeelte van het gebied is in beheer bij Staatsbosbeheer. Er zijn diverse locaties waarvandaan men een wandeling kan starten. Deze locaties zijn prima met eigen vervoer te bereiken.

De Manteling van Walcheren is een groot natuurgebied dat is gelegen tussen Domburg en de Veersegatdam, op de Kop van Walcheren. Staatsbosbeheer heeft verschillende wandelroutes uitgezet die bezoekers leiden langs de mooiste plekjes van het gebied. De bossen, de oude buitenplaatsen, stukken duin, slingerpaadjes, mooie stranden, waterpartijen, koekoeken, nachtegalen, broedende uilen, sleutelbloemen en statige lanen. Het is hier allemaal te vinden. Bij Kasteel Westhove bevindt zich het natuurmuseum Terra Maris en rondom het landgoed ligt een kruidentuin. Wie houdt van schitterende natuur, kan zijn of haar hart ophalen in het natuurgebied de Manteling van Walcheren.

Stats & tags


Oostkapelle, Zeeland, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling