Introductie

Wie meer over de geschiedenis van de marine te weten wil komen, kan een bezoekje brengen aan het Marinemuseum in Den Helder. Dit museum brengt de geschiedenis op een duidelijke manier in beeld. De drie museumschepen zijn een belangrijk onderdeel van dit museum. Aan boord van de schepen, het ramschip Schorpioen, de onderzeeboot Tonijn en de mijnenveger Abraham Crijnssen krijgen bezoekers een duidelijk beeld van de geschiedenis van de schepen. In het museum aan de wal kan men wisselende en vaste tentoonstellingen bezichtigen.

Ga naar de website van Marinemuseum

Historie en populariteit

In de 17e en 18e eeuw was de marine voornamelijk aan het werk in Europese wateren. De taken bestonden toen uit de bescherming van de vissers- en handelsvloot en de verdediging van de onafhankelijkheid van de Republiek. Vanaf de 19e eeuw lag de hoofdtaak in Nederlands Indië. Dit duurde tot aan de Tweede Wereldoorlog en in 1962 richtte de Koninklijke Marine zich op in Navo verband. Zij hielden zich vanaf die tijd onder meer bezig met de beveiliging van de scheepvaartroutes op de Atlantische Oceaan. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 zijn de taken drastisch gewijzigd tot de taken van vandaag de dag.

Locatie

Deze hele geschiedenis wordt in beeld gebracht in het Marinemuseum, een museum dat populair is bij iedereen die zich hiermee verbonden voelt, maar ook voor bezoekers die de wereld van de Marine zelf eens willen beleven.

Programma / activiteiten

Het Marinemuseum is gelegen in de kop van Noord Holland, in Den Helder. Goed te bereiken met eigen vervoer, alsook met de bus, aangezien Den Helder beschikt over een NS station.

In het Marinemuseum kunnen bezoekers op aanvraag een rondleiding krijgen langs de expositie’s, maar men kan ook zelf de tentoonstellingen bezoeken. Aan boord van de schepen worden geen rondleidingen gegeven, maar bij vragen zijn er de suppoosten. Er zijn vaste en wisselende tentoonstellingen te zien, zowel aan boord van de schepen als in de gebouwen aan de wal. Zo bestaat de unieke collectie uit onder andere wapens, uniformen, communicatieapparatuur, onderscheidingen, prenten, scheepsmodellen en schilderijen.

Het Marinemuseum organiseert speciale activiteiten voor kinderen en kinderfeestjes met thema, zoals het meerminnenfeest, matrozenfeest en piratenfeest. Ook voor schoolreisjes is het museum een interessante bestemming.

Stats & tags


Den Helder, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling