Introductie

Benieuwd naar de belevenissen van een echte Texelse strandjutter, kom dan naar het Maritiem & Jutters Museum in het Texelse dorp Oudeschild. Bij voldoende belangstelling vertelt een echte Texelse jutter dagelijks over zijn ervaringen. Bijzondere anekdotes en vondsten van deze in Nederland illegale tak van sport passeren de revue. Ook de ervaringen van de strandjutter met de strandvonder, die namens de officiële instanties het strand bewaken worden verteld. Maar het Maritiem & Jutters Museum is veel meer dan alleen de Jutterij en verhalen van en over strandjutters. Er is een winkeltje waarin de vijftiger jaren op Texel wordt nagebootst. Een tijd waarin weduwen van op zee omgekomen mannen in hun levensonderhoud voorzagen door het runnen van een winkeltje. Er is bijzondere aandacht voor het Texelse reddingswezen, voor de Texelse Eigen Stoomboot Onderneming (TESO), voor de Texelse visserij en nog veel meer. Kortom, een verrassen veelzijdig en compleet museum in een prachtig Texels dorpje.

Ga naar de website van Maritiem & Jutters Museum

Historie en populariteit

Een veelzijdigheid die niet onopgemerkt is gebleven bij de vele toeristen die het grootste eiland van ons land jaarlijks bezoeken. Door de immer groeiende bezoekersaantallen zag het Maritiem & Jutters Museum zich genoodzaakt over uitbreiding na te denken. Een uitbreiding die in 2011 gerealiseerd is en waarmee het museum zijn bezoekers in de toekomst nog beter kan bedienen.

Locatie

Op Texel is er natuurlijk veel meer te doen dan alleen het Maritiem & Jutters Museum. Zo zijn vrijwel alle dorpjes al een bezienswaardigheid op zich. Een grote toeristische trekpleister is het zeehondenopvangcentrum Ecomare, bij De Koog. Een bekend evenement dat jaarlijks veel bezoekers trekt is de zeilwedstrijd ‘Ronde om Texel’. Maar Texel leent zich natuurlijk vooral voor heerlijk uitwaaien tijdens mooie strandwandelingen, prachtige fietstochten door de duinen en lekker eten en drinken.

Programma / activiteiten

Naast de vaste exposities worden er ook wekelijks vele oude ambachten uitgebeeld. Touwslaan, visroken, schiemannen en nettenboeten zijn slechts enkele van deze activiteiten. Raadpleeg de website van het museum voor een actueel overzicht van de activiteitenagenda.

Stats & tags


Oudeschild, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling