Introductie

Het Marker Museum is een markant museum met een uitgebreide collectie schilderijen, klompen en schoolborden. Maar, bezoekers kunnen hier tevens de unieke Marker klederdracht bezichtigen en een audiovisuele presentatie bijwonen over de geschiedenis van Marken en de oorsprong van de klederdracht. Een deel van het museum is geheel ingericht zoals de mensen, vooral de Marker vissersfamilies hier woonde tot circa 1932. De bedstee, het open vuur en de beschilderde kasten, het verleden komt hier tot leven. Er is eveneens een kleine museumwinkel in het Marker Museum aanwezig.

Ga naar de website van Marker Museum

Historie en populariteit

De Markense geschreven geschiedenis start omstreeks de 13e eeuw. Marken betekent grensland en dankt zijn naam aan de overgang van veen naar water, omdat de plaats destijds precies was gelegen in een veengebied waar land in water overging. Vanaf die tijd is Marken in vele handen geweest. In de 14e en 15e eeuw raakten de dijken in verval met als gevolg talloze overstromingen. Mensen werden gedwongen op terpen te gaan wonen, die we nu de werven noemen. In de 19e raakten de werven vol, maar nog steeds was het water te sterk. In 1916 was de laatste grote watersnoodramp en eindelijk in 1932, na de afsluiting van de Zuiderzee was het gevaar voor overstromingen geweken. Vele authentieke objecten, huisjes en klederdracht zijn bewaard gebleven en vandaag de dag te zien in het museum

Locatie

Het Marker Museum mag jaarlijks bezoekers van alle nationaliteiten welkom heten.

Programma / activiteiten

Het Marker Museum bestaat uit zes historische woningen gelegen in het centrum van Marken, provincie Noord Holland. Het museum is goed te bereiken met alle soorten vervoer.

Het Marker Museum geeft bezoekers een goed beeld van het vroegere vissersleven van de Marker families. Verdeeld over 6 historische huisjes wordt goed weergegeven hoe men tot circa 1932 woonde. Er worden regelmatig wisselende exposities georganiseerd en daarnaast vertelt een audiovisuele presentatie inclusief foto’s alles over de vroege historie tot en met het recente verleden.

De unieke verzameling klederdracht is tevens te bezichtigen in het museum. Er worden verschillende stijlen getoond. Van de dagelijkse kleding en de zondagse dracht tot aan de feestkleding, de rouwkleding en de verschillen tussen de zomer- en winterdracht. Wie Marken bezoekt, mag dan ook zeker het Marker Museum niet overslaan.

Stats & tags


Marken, Noord-Holland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling