Introductie

De Martinikerk vormt het Groningse beeldmerk. Het is niet zomaar een kerk, want bezoekers kunnen hier terecht voor uiteenlopende doeleinden. De kerk is door de jaren heen uitgegroeid tot een uniek en veelzijdig podium voor onder meer lezingen, tentoonstellingen en congressen, maar kan ook gebruikt worden voor concerten, jubilea, diners en als trouwlocatie. Grote of kleine evenementen, voor jong of oud, in de Martinikerk te Groningen gebeurt het allemaal.

Ga naar de website van Martinikerk

Historie en populariteit

De eerste stenen kerk aan het Martinikerkhof bevond zich hier rond het jaar 1000. Omstreeks 1220 stond een grotere kerk op dezelfde plaats, dit keer in Romano gotische stijl. In de huidige kerk zijn hiervan nog vele sporen te vinden zoals de ronde vensters. Tijdens bouwwerkzaamheden stortte de toren in 1468 in en de nieuwe toren werd gebouw tussen 1470 en 1550, maar dan aan de westelijke zijde van de kerk. De toren werd in 1798 eigendom van de gemeente, op last van Napoleon.

Locatie

Door de jaren heen leidden de groei en welvaart van de stad tot de wens van verdere uitbreiding van de Martinikerk. Een gotisch uiterlijk volgde en het oude koor werd door een licht, hoog koor vervangen. De toren kreeg de uitstraling zoals wij deze vandaag de dag kennen. De Martinekerk is een geliefde plaats voor jong en oud.

Programma / activiteiten

De Martinikerk staat midden in het hart van de stad Groningen. Bezoekers kunnen de kerk bereiken met eigen vervoer. Er zijn vele betaalde parkeergarages, maar ook gratis parkeerplaatsen iets verder weg, waarvandaan een Citybus rijdt. Wie met het openbaar vervoer komt, kan vanaf het Centraal Station Groningen de bus nemen.

De Martinikerk biedt veel voor een breed publiek. Regelmatig zet zij haar deuren open en kan iedereen een kijkje nemen in de toren. Er worden dan tevens rondleidingen gegeven. Buiten deze tijden zijn alleen rondleidingen op afspraak mogelijk.

Geregeld worden er evenementen en activiteiten georganiseerd zoals orgeldemonstraties. Daarnaast biedt de kerk een gevarieerd pakket educatieve materialen. Leerlingen gaan op ontdekkingstocht door de kerk en maken kennis met geschiedenis van de kerk.

Wie zelf iets te vieren heeft, kan delen van de kerk afhuren, bijvoorbeeld voor promoties, bedrijfsfeesten of vergaderingen. Iedere ruimte heeft zijn eigen sfeer en ambiance. Bovendien kunnen bruidsparen elkaar het ja-woord geven in de Martinikerk.

Stats & tags


Groningen, Groningen, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling