Introductie

Het Mauritshuis herbergt een prachtige wereldberoemde collectie, bestaande uit schilderijen die stammen uit de Hollandse 17e eeuw, de Gouden Eeuw. Enkele topstukken die behoren tot de collectie zijn Rembrandt, Vermeer, Frans Hals en Jan Steen. Maar er is nog zoveel meer, want er is tevens een schitterend overzicht van de Hollandse en Vlaamse schilderkunst uit de periode van 1400 tot 1800 te zien. Werken van Van Dyck, Rubens, Cornelis Troost en Hans Memling, ze zijn hier allemaal terug te vinden.

Ga naar de website van Mauritshuis

Historie en populariteit

De schilderijen komen bijzonder goed tot hun recht in het interieur van het Mauritshuis. Het gebouw maakt deel uit van de Top 100 der Nederlandse Unesco monumenten.

Locatie

Het stadspaleis het Mauritshuis is tussen 1633 en 1644 gebouwd in opdracht van graaf Johan Maurits van Nassau Siegen. Het Mauritshuis was vanaf 1685 een hotel van staat, want in die tijd werden er hoge gasten van de Staten Generaal der Nederlanden ondergebracht. Het huis werd in 1704 zwaar beschadigd door brand, maar in 1720 was het gebouw herbouwd. De verzameling schilderijen uit de 17e en 18e eeuw zijn eigendom van de Nederlandse staat en de collectie is in de loop der jaren flink uitgebreid. Het Mauritshuis staat voor een grote renovatie en de verwachte heropening is medio 2014.

Programma / activiteiten

Het Mauritshuis is gelegen in de stad Den Haag, provincie Zuid Holland en goed met eigen vervoer en het openbaar vervoer te bereiken. Vanaf het Centraal Station Den Haag ligt het museum op circa 10 minuten loopafstand, maar bezoekers kunnen ook de tram nemen. Parkeren kan in de nabijgelegen betaalde parkeergarages.

In het Mauritshuis kunnen bezoekers op eigen gelegenheid de collectie bezichtigen, maar een rondleiding met een gids, op afspraak, behoort tevens tot de mogelijkheden. Het museum beschikt over een museumwinkel met een leuk aanbod boeken, reproducties, cadeauartikelen en relatiegeschenken. In het gezellige museumcafé kan men terecht voor een hapje en een drankje, maar ook voor een groepsontbijt- of lunch, na reservering.

Kinderen kunnen in het Mauritshuis op een bijzondere manier topstukken van de collectie zien en beleven door middel van een spannende, leuke ontdekkingstocht. En wie op zoek is naar een unieke locatie voor een receptie, diner of andere feestelijke aangelegenheid, is bij het Mauritsthuis eveneens aan het juiste adres.

Stats & tags


Den Haag, Zuid-Holland, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling