Introductie

De Menkemaborg in Uithuizen is een schitterend kasteelmuseum. Het prachtige pand is geheel ingericht in de stijl van het leven en wonen in de achttiende eeuw. Bezoekers kunnen in de Menkemaborg meerdere kamers bezichtigen, zoals de grote zaal, de herenkamer, maar ook de keuken, kelder, studeerkamer en de slaapkamer zijn toegankelijk. De inrichting bestaat uit prachtige meubelen, portretten, porselein en zilver uit de zeventiende eeuw en achttiende eeuw. Bijzonder aan de vertrekken is de levendige verbeelding, want het lijkt alsof de bewoners elk moment terug kunnen komen.

Ga naar de website van Menkemaborg

Historie en populariteit

De Menkemaborg is een pand, dat al uit de veertiende eeuw dateert en waarin vroeger de familie Menkema heeft gewoond. In de zeventiende eeuw heeft de familie Clant het pand tot een U-vormig huis verbouwd. Mello Alberda heeft daarna het pand in 1682 gekocht, waarna zijn zoon Unico Allard het als erfenis in handen kreeg in 1699. Daarna werd het huis ingrijpend verbouwd naar het ontwerp van de architect Allert Meijer. Het interieur werd daarop vormgegeven door kunstenaars met mythologische voorstellingen, schoorsteenmantels van houtsnijwerk en een staatsledikant van Chinese zijdedamast, dat nog altijd bewaard is gebleven.

Locatie

Het kasteelmuseum Menkemaborg is gelegen in het noordoosten van de provincie Groningen in de plaats Uithuizen en goed met de auto te bereiken. Bezoekers kunnen het museum eveneens met het openbaar vervoer bereiken door de trein vanuit Groningen naar Roodeschool te nemen en uit te stappen op het station Uithuizen. Vanaf het station is het tien minuten lopen. Vanuit Groningen is het ook mogelijk om met buslijn 61 naar de Menkemaborg te reizen.

Programma / activiteiten

Naast de bezichtiging van de mooie vertrekken in het kasteelmuseum Menkemaborg, kunnen bezoekers ook terecht in het schathuis, dat bestaat uit een voormalige boerderij naast de borg, en tegenwoordig dienst doet als restaurant en café.

Er worden regelmatig activiteiten in en rond de Menkemaborg georganiseerd, variërend van tentoonstellingen tot lezingen en van een kaarslichtavond tot kinderactiviteiten. Kinderen kunnen bijvoorbeeld een spannende tocht maken door de borg, waarbij er een keuze kan worden gemaakt tussen een ontdekkingstocht en de junior audiotour. De tuin van het kasteelmuseum Menkemaborg leent zich uitstekend voor prachtige bruidsreportages.

Stats & tags


Uithuizen, Groningen, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling