Introductie

Middelplaten is een natuurgebied van Natuurmonumenten, bestaande uit eilanden, gelegen midden in het Veerse Meer. Het bestaat uit drie zandplaten. In het voorjaar trekt het gebied veel broedvogels zoals de lepelaar, aalschover, kluut, zilvermeeuw en het visdiefje. In de winter verblijven grote groepen brandganzen, kolganzen en smienten in dit gebied. Ook is Middelplaten rijk aan bijzondere plantensoorten zoals zeekraal, orchideeën, blauw kweldergras en addertong. De graslanden worden door runderen en paarden begraasd. Het gebied is enkel met excursies te bezoeken. Men kan dan met de boswachter de eilanden ontdekken tijdens een fiets- of wandelexcursie. Ook vanaf het water met een plezierjacht of een kano is het natuurgebied Middelplaten goed te zien.

Ga naar de website van Middelplaten

Historie en populariteit

Middelplaten is in beheer van Natuurmonumenten, een landelijk werkende natuurbeheerder. Het belangrijkste doel is de natuur, het landschap en de cultuurhistorie veilig te stellen en mensen de gelegenheid te bieden om met het landschap en de natuur in contact te komen. Het gebied Middelplaten behoort tot de ruim 2000 hectare natuurgebied dat Natuurmonumenten in Zeeland onder de hoede heeft. Een gebied dat bij vele mensen uit binnen- en buitenland zeer geliefd is.

Locatie

Middelplaten ligt in het Veerse Meer, ten noordwesten van Wolphaartsdijk in de provincie Zeeland. Met eigen vervoer prima te bereiken, zowel per auto als per boot. Het gebied is alleen toegankelijk onder leiding van een gids of boswachter.

Programma / activiteiten

Het natuurgebied Middelplaten is een prachtig gebied met mooie flora en fauna. Wie het gebied, onder leiding van een boswachter te voet of fietsend gaat verkennen, komt bijzondere planten tegen. De kruipende boterbloem, de pinksterbloem, speenkruid, kattendoorn en zilverschoon zijn hier enkele voorbeelden van. Dieren als de havik, de ree, vos, wilde eend, haas en konijn, kunnen bezoekers hier tevens tegenkomen. Het terrein biedt alleen toegang tijdens excursies en is te overzien vanaf de dijk en het water.

Stats & tags


Zeeland, Zeeland, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling