Introductie

Het verhaal achter het Miramar Zeemuseum in Vledder is minstens zo bijzonder als de indrukwekkende collectie zeecuriosa die in het museum te bewonderen is. Mevrouw Warners verzamelde schelpen uit meer dan tachtig verschillende landen.

Ga naar de website van Miramar Zeemuseum

Historie en populariteit

Kort nadat haar moeder was overleden, in 1955, reist Jeanne Warners op 55-jarige leeftijd naar de Balearen. Als ze op het strand een prachtige schelp vindt, krijgt ze een idee: ze besluit een zeemuseum op te richten. Nog tijdens haar vakantie verzamelt ze een complete collectie schelpen. Nog geen jaar later opent Jeanne het Miramar Zeemuseum in Oosterbeek. Maar de verzameling groeit snel en het huis wordt al snel te klein. Jeanne heeft geluk, want als de burgemeester van Vledder een bezoek brengt aan haar museum, stelt hij voor het museum te verhuizen naar Vledder. Jeanne gaat op het voorstel in en in 1966 wordt het museum heropend. Als Jeanne 86 is, komt ze te overlijden. Berto de Jong en Janetta van Someren worden de nieuwe beheerders. In 2008 kwam het bezoekersaantal uit op 11.623, maar in 2009 verdubbelde dit aantal bijna. In dat jaar bezochten 21.367 mensen het museum.

Locatie

Het Miramer Zeemuseum is nog altijd gevestigd in Vledder, een dorp in Drenthe. Het dorp heeft zo’n tweeduizend inwoners. Het museum is goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Programma / activiteiten

In het Miramar Zeemuseum zijn koralen, sponzen, schelpen, zeesterren en fossielen uit alle wereldzeeën te bewonderen. Het museum heeft zelfs een schelp van maar liefst 200 kilo in de collectie opgenomen. Op de wereldkaart is aangegeven welke plaatsen Jeanne Warners heeft bezocht tijdens haar zoektocht naar zeecuriosa. Ook kunnen bezoekers haar eerste schelp en haar hutkoffers bewonderen. Regelmatig organiseert het museum thematentoonstellingen. Verzamelaars zijn wel even zoet in de museumwinkel en voor wie even tot rust wil komen, is er een café met buitenterras en een serre.

Stats & tags


Vledder, Drenthe, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling