Introductie

Molenmuseum De Valk dateert uit 1743 en is een stellingkorenmolen met zeven verdiepingen die toegankelijk zijn voor bezoekers. Op de drie hoogste verdiepingen kan men het echte molenbedrijf beleven. Het graan dat gemalen wordt tussen de molenstenen en het opvangen van het meel dat vervolgens in de zakken wordt gedaan. De begane grond van de molen is ingericht zoals de mensen vroeger woonden. Bezoekers kunnen tevens de geschiedenis van de molens bekijken via een diaprogramma, alsook het malen van het graan in Molenmuseum De Valk.

Ga naar de website van Molenmuseum De Valk

Historie en populariteit

In 1611 werd de standerdmolen De Valck gebouwd. Deze molen moest plaats maken in 1667 voor een houten stellingmolen en in 1743 mocht men een nog hogere stellingmolen bouwen. Dit werd de huidige molen De Valk, maar dan van steen. De molen is geregeld van eigenaar verwisseld en op 12 mei 1940 werd de molen voor Nederlandse militairen als uitkijkpost ingericht. Na de oorlog werd in 1947 de molen op kosten van het toenmalige gemeentebestuur gerestaureerd.

Locatie

De molen werd al voor de oorlog bezocht door toeristen en op 2 juni 1966 werd De Valk een gemeentelijk museum. In de loop der jaren zijn er veel attributen aan de collectie toegevoegd en jaarlijks weet Molenmuseum De Valk vele belangstellenden te trekken.

Programma / activiteiten

Molenmuseum De Valk staat in de Zuid Hollandse stad Leiden en is goed te bereiken met het openbaar- en eigen vervoer. Er is ruime parkeergelegenheid en vanaf het Centraal Station Leiden is het circa 5 minuten lopen tot aan het museum.

Molenmuseum De Valk geeft op aanvraag rondleidingen, waarbij bezoekers worden meegenomen door de unieke molenaarswoning en waar zij een kijkje krijgen in het leven van de molenaar. Een audio-visueel programma is te zien op de eerste verdieping, de tweede etage staat in het teken van de geschiedenis en de handel in graan en meel en de derde verdieping is ingericht als expositieruimte.

Daarnaast beschikt de molen over een museum winkel met onder meer kaarten, meel, boekjes, Delfts blauw en souvenirs. Ook worden er geregeld activiteiten georganiseerd in of rond Molenmuseum De Valk, zoals de speciale molenvaartocht.

Stats & tags


Leiden, Zuid-Holland, Nederland
Cultuur, Molens

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling