Introductie

Volgens de grote groep vrijwilligers is Molenmuseum De Wachter het best bewaarde geheim van Zuidlaren. Naast de molen (uit 1851) omvat het museum onder meer een olieslagerij, een bakkerij, een specerijenmaalderij en een kruidenierswinkel.

Ga naar de website van Molenmuseum De Wachter

Historie en populariteit

In 1851 wordt in opdracht van Egbert van Bon een molen gebouwd. Aan het einde van de negentiende eeuw krijgt de molen een nieuwe eigenaar: familie Medendorp. De familie besluit de specerijenmaalderij en de olieslagerij te mechaniseren. Vele jaren later raakt de molen in verval. Verschillende onderdelen worden gesloopt. In 1950 zet de familie Medendorp de korenmolen stil. Maar dan besluit de familie om de molen te restaureren. De molen en de stoommachines zijn inmiddels bestempeld als Rijksmonument. De stichting Koren- en Oliemolen ‘De Wachter’ in Zuidlaren heeft van het molencomplex een uniek cultuurhistorisch museum gemaakt. Het molenmuseum kan de laatste jaren rekenen op zo’n 7.500 bezoekers per jaar.

Locatie

Molenmuseum De Wachter ligt in het dorp Zuidlaren, op de Hondsrug in de provincie Drenthe. De molen staat aan de Vaart. Achter de molen ligt een parkeerplaats.

Programma / activiteiten

In Molenmuseum De Wachter kunnen bezoekers zich gerust een hele middag vermaken. In de molen wordt het korenmalen gedemonstreerd. De olieslagerij bevindt zich beneden in de molen. Vrijwilligers demonstreren hoe van lijnzaad lijnolie werd gemaakt. In de specerijenmaalderij werden peper, kaneel, nootmuskaat en kruidnagelen gemalen. In het museum vindt u een replica, omdat de originele maalderij helaas verkocht is. In het museum zijn daarnaast ook een klompenmakerij, een bakkerij, een kruidenierswinkel, stoommachines en een smederij te bewonderen. En dat is nog niet eens alles. De vele vrijwilligers kunnen u desgewenst een rondleiding geven, zodat u niets mist.

Stats & tags


Zuidlaren, Drenthe, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling