Introductie

Het Museon in Den Haag is een interactief museum voor wetenschap en cultuur. Het museum hoopt jong en oud te inspireren om zichzelf te ontwikkelen en de wereld te ontdekken.

Ga naar de website van Museon

Historie en populariteit

In 1904 werd het Museum ten bate van het onderwijs opgericht op initiatief van Frits van Paasschen, een krantenbaas uit Den Haag. Paasschen wilde de jeugd laten zien hoe apparaten werkten en alledaagse producten geproduceerd werden. In 1909 betrok het museum zijn eerste gebouw, een voormalig hotel aan de Nieuwe Markt. Ruim tien jaar later nam de gemeente het museum over. In 1986 kreeg het museum de huidige naam Museon en verhuisde het naar de huidige locatie aan de Stadhouderslaan. Het bijzondere gebouw is ontworpen door de architect Wim Quist. Het Museon ontvangt jaarlijks tussen de 160.000 en 180.000 bezoekers. In 2009 bezochten 169.5000 mensen het museum.

Locatie

Sinds 1986 is het Museon gevestigd aan de Stadhouderslaan in Den Haag. Het museum is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. Rondom het Museon zijn gratis parkeerplaatsen.

Programma / activiteiten

Jouw Wereld, Mijn Wereld is de titel van de vaste tentoonstelling van het Museon. Bezoekers krijgen antwoord op vragen als: Hoe ontstaat gesteente? Hoe is onze aarde ontstaan? Hoe ontstaat een aardbeving? Daarnaast organiseert het museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten, zoals lezingen, voorstellingen en speciale rondleidingen. De collectie van het museum bestaat uit zo’n 260.000 objecten in de categorieën geologie, biologie, volkenkunde, natuurkunde & techniek, geschiedenis & archeologie. Voor kinderen zijn er speciale speurtochten te koop en voor scholen heeft het museum een educatief programma opgesteld. Leraren kunnen op de website terecht voor online lesmateriaal. In de museumwinkel kunnen bezoekers artikelen kopen die aansluiten op de collectie. Het Museon beschikt daarnaast over een restaurant met onder meer broodjes, soep en salades.

Stats & tags


Den Haag, Zuid-Holland, Nederland
Musea, Wetenschapsmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling