Introductie

Veel Nederlanders zullen bij Staphorst denken aan religie. Veel bewoners van het dorp in Noordwest Overijssel zijn gelovig en de zondagsrust is er nog altijd heilig. En op zondagen zit de kerken van het dorp vol met gelovigen, waarvan een groot deel van de vrouwelijke kerkgangers nog altijd in klederdracht loopt. Maar Staphorst is meer dan alleen religie en klederdracht. Staphorst is een prachtig dorp met een groot aantal rijksmonumenten, waarvan de Museumboerderij Staphorst er slechts een is. Een bijzondere boerderij daterend uit de negentiende eeuw en gebouwd in de voor Staphorst zo kenmerkende stijl. Maar niet alleen het exterieur van de Museumboerderij is bijzonder. Binnen de muren van de boerderij wordt de bezoeker een mooi kijkje gegund in het Staphorster leven, zowel op agrarisch als op cultureel gebied.

Ga naar de website van Museum Boerderij Staphorst

Historie en populariteit

De boerderij waarin het museum is gevestigd dateert uit de negentiende eeuw en is het schoolvoorbeeld van de stijl waarin er in die tijd in Staphorst gebouwd werd. Het museum zelf behandelt tal van typische Staphorster gebruiken en er zijn bijzondere Satphorster voorwerpen te zien. En uiteraard speelt ook klederdracht een belangrijke rol.

Locatie

Een bezoek aan de Museumboerderij Staphorst is prima te combineren met tal van andere regionale activiteiten. Niet ver van Staphorst ligt het pittoreske plaatsje Giethoorn, ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Giethoorn verkennen doe je dan ook vanaf het water. Er zijn meerdere bedrijven die zogenaamde fluisterbootjes verhuren. Maar de echte romanticus huurt hier een punter, waarmee hij zijn geliefde door de kanaaltjes van Giethoorn stuurt, als ware hij een echte Venetiaanse gondelier. Even ten zuiden van Staphorst ligt de Overijsselse hoofdstad Zwolle. Naast het mooie historische centrum biedt Zwolle ook onderdak aan een aantal bijzondere musea, waarvan het Stedelijk Museum Zwolle en Museum de Fundatie de bekendste zijn.

Programma / activiteiten

Regelmatig worden er in en om Museumboerderij Staphorst bijzondere evenementen georganiseerd. Raadpleeg de website voor de meest actuele evenementenagenda.

Stats & tags


Staphorst, Overijssel, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling