Introductie

Museum Boerhaave maak op een luchtige manier kennis met de geschiedenis van de wetenschap. Ook aan kinderen is gedacht. Voor hen speciale tentoonstellingen, een speurtocht en workshops.

Ga naar de website van Museum Boerhaave

Historie en populariteit

In 1907 werd er in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden een tentoonstelling gehouden. Uiteindelijk was het evenement de aanleiding van de oprichting van het Nederland: de wens om een permanente expositie over wetenschapshistorie was geboren. Later veranderde de de naam in Museum Boerhaave. De collecties over natuurwetenschappen en geneeskunde zijn de belangrijkste ter wereld. Het museum is gevestigd in een historisch pand in de stad Leiden. Het voormalige klooster is gebouwd aan het begin van de vijftiende eeuw. Bijna honderd jaar later werd het pand verbouwd tot dol- en pesthuis. Zieke medische studenten vanuit de hele wereld trokken vanaf 1720 hierheen, om les te krijgen van Herman Boerhaave. En zie daar de oorsprong van de naam van het museum, wat zich hier in 1991 vestigde.

Locatie

In het gezellige historische centrum van Leiden, ligt Museum Boerhaave. Vanaf het Centraal Station loopt u in tien minuten naar het museum. Met de auto is Boerhaave goed bereikbaar. In de omgeving is voldoende (betaalde) parkeergelegenheid.

Programma / activiteiten

Neem een duik in de geschiedenis van de wetenschap. Dwalend door het Museum Boerhaave kan het niet anders dan dat u zich beseft dat we in een goede tijd leven. De tijd van aderlaten, de pest, eenvoudige anesthesie, amputaties waarvan je griezelt hebben we achter ons gelaten. Foto’s, hulpmiddelen, schilderijen en ander materiaal geven een goede kijk op de ontwikkeling die de wetenschap doormaakte. Er is door de eeuwen veel veranderd in de geneeskunde. Dat geldt tevens voor de andere tak van sport die u hier tegenkomt: de natuurwetenschap. Hoe zagen thermometers er honderden jaren geleden uit? En wat is een pyrometer? Hoe is de aarde opgebouwd en hoe zijn we daar achter gekomen? Veel vragen, net zoveel antwoorden. Voor de kinderen is een bezoek aan Museum Boerhaave ook een leuk uitstapje. Op een spannende en ongedwongen manier maken zij kennis met natuurwetenschap en geneeskunde. Voor kinderen vanaf 6 jaar is een gratis speurtocht af te halen. Voor kinderen vanaf tien jaar zijn nog twee andere speurtochten, afgestemd op de leeftijd. In de schoolvakanties organiseert Museum Boerhaave tal van extra activiteiten voor de kids. Meestal mag je gratis deelnemen op vertoon van je entreebewijs. Boerhaave is open van dinsdag tot en met zondag. In sommige schoolvakanties tevens op maandag geopend.

Stats & tags


Leiden, Zuid-Holland, Nederland
Musea, Wetenschapsmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling