Introductie

Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig museum voor beeldende kunst, gelegen in Rotterdam. De collectie kunststukken is zeer breed en bevat zowel oude als moderne schilderkunst, prenten, tekeningen en kunstvoorwerpen. Bij het museum behoren eveneens een beeldenpark, een bibliotheek, museum winkel en een restaurant.

Ga naar de website van Museum Boijmans Van Beuningen

Historie en populariteit

Museum Boijmans Van Beuningen is uit een schenking in 1841 ontstaan. Frans Jacob Otto Boymans, een Rotterdamse kunstverzamelaar, schonk hier zijn collectie kunstobjecten. Een groot deel van de collectie werd in 1864 door brand verwoest, maar door nieuwe schenkingen en aankopen groeide de verzameling dusdanig, dat er in 1935 een nieuw gebouw werd betrokken. In 1958 werd de kunst collectie van Daniël George van Beuningen toegevoegd, waardoor het museum de naam Boijmans Van Beuningen heeft gekregen. In 1971 vond uitbreiding van het gebouw plaats en kwam er een grote expositieruimte bij en in 2003 werd het museum ingrijpend verbouwd en uitgebreid. Met deze vernieuwing is de mogelijkheid voor bezoekers ontstaan, de kunstwerken eveneens digitaal te bekijken.

Locatie

Naast vaste presentaties van de kunstcollectie worden er jaarlijks rond de 25 tijdelijke tentoonstellingen door het Museum Boijmans Van Beuningen georganiseerd. Door de uiteenlopende publieksactiviteiten trekt het museum jaarlijks gemiddeld zo’n 225.000 bezoekers.

Programma / activiteiten

Museum Boijmans Van Beuningen is gelegen in het culturele hart van Rotterdam, op circa 15 minuten loopafstand van het Centraal Station. De bezoekers worden geadviseerd zo veel mogelijk gebruik te maken van de tram en metro.

Museum Boijmans Van Beuningen behoort tot de top drie van de Nederlandse kunstmusea. De collectie die wordt gepresenteerd is dan ook zeer gevarieerd. Van oude kunst, tekeningen en prenten tot de moderne, hedendaagse en toegepaste kunst. De samenhang tussen oude, hedendaagse en moderne kunst en vormgeving vormen dan ook de leidraad in het museum. Ieder kunst object heeft een eigen verhaal, een verhaal dat het museum begrijpelijk wil maken voor iedereen. Het museum Boijmans Van Beuningen biedt diverse activiteiten voor jong en oud. Men kan naast het kijken naar kunst ook zelf kunst maken en kopen. Daarnaast zijn er speciale programma’s ontwikkeld voor projecten in de wijk en het onderwijs. Omdat het museum de beschikking heeft over diverse zalen, is het uitermate geschikt voor het organiseren van evenementen, zoals vergaderingen, congressen, galadiners of recepties.

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling