Introductie

Museum Brigade en Garde Regiment Prinses Irene is een museum dat het verhaal vertelt van de tradities en de cultuurgeschiedenis van zowel de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene als van de Guards Regiment Fuseliers Prinses Irene. De expositie geeft inzicht in de bijdrage van de Nederlandse eenheid aan de bevrijding van Nederland.

Ga naar de website van Museum Brigade en Garde Prinses Irene

Historie en populariteit

Daarnaast wordt aandacht besteed aan de vredesmissies in Bosnië, Kosovo en Irak en de voortzetting tijdens de Koude Oorlog in het voormalige Nederlands-Indië. Aan de hand van documenten, foto’s, historische wapens, uniformen en andere objecten, krijgen bezoekers in Museum Brigade en Garde Regiment Prinses Irene een goede indruk van de historie van 1940 tot heden.

Locatie

De geschiedenis gaat terug naar 11 januari 1941 wanneer de Koninklijke Nederlandse Brigade in Amerika/Canada werd opgericht. In augustus datzelfde jaar ontvingen zij een eigen vaandel en Prinses Irene als erenaam. De Brigade werd vernoemd naar Irene, omdat dit in het Grieks ‘vrede’ betekent. Er brak een hevige strijd aan tijdens de oorlog, maar op 5 mei was het zover en vertrok de Brigade naar Wageningen en als eerste geallieerde eenheid trokken zij op 8 mei de stad ’s Gravenhage binnen.

Programma / activiteiten

De oorlog was ten einde en eind december werd de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene officieel opgeheven. Echter, na de oorlog zetten de bataljons zich nog in voor rust en vrede in het toenmalige Nederlands Indië. Daarnaast droegen zij bij aan orde en herstel in Bosnië, Kosovo en Cyprus. Het Museum Brigade en Garde Regiment Prinses Irene dat in 1999 het eerste gebouw en in 2000 het tweede gebouw opende, draagt vandaag de dag bij om het verleden levend te houden. Jaarlijks ontvangt het museum veel belangstellenden en oud militairen.

Het Museum Brigade en Garde Regiment Prinses Irene is gelegen in Oirschot, een plaatsje in de Kempen van de provincie Noord Brabant. Met eigen vervoer is het museum prima bereikbaar. Wie met het openbaar vervoer reist, kan vanuit Tilburg de bus richting Oirschot nemen. Het museum is iedere woensdag geopend of op afspraak.

Het Museum Brigade en Garde Regiment Prinses Irene beschikt over een boeiende regimentsverzameling bestaande uit uniformen, foto’s, historische wapens en andere voorwerpen en documenten. De permanente tentoonstelling ‘lappendeken van persoonlijke verhalen’ vertelt de geschiedenis van de Nederlandse Brigade. Via de invasie in Normandië komen bezoekers uiteindelijk bij de bevrijding van Nederland.

Er wordt eveneens veel aandacht besteed aan de speciale gelegenheden die ook nu nog altijd worden gedragen en er vinden regelmatig activiteiten en evenementen plaats in het Museum Brigade en Garde Regiment Prinses Irene.

Stats & tags


Oirschot, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling