Introductie

Wie altijd al eens zelf heeft willen handelen, kan terecht bij Museum Broerkerveiling, de oudste doorvaargroenteveiling van de wereld. Bezoekers kunnen op deze historische plek, waar herinneringen levend worden gehouden door markante lighallen en het historische veilinggebouw, zelf groente kopen door de klok op tijd stil zetten en zich even zelf handelaar te voelen. Maar, bezoekers kunnen ook deelnemen aan een rondleiding, een bezoek brengen aan de smederij of de authentieke tjalk, de Damschuit, palingroken ervaren of een rondvaart maken. Daarnaast biedt Museum Broekerveiling ook voor kinderen bruisende activiteiten.

Ga naar de website van Museum BroekerVeiling

Historie en populariteit

Tuinders verkochten voor 1887 zelf hun groenten en onderhandelden over prijzen met schippers en handelaren. Aan deze verkoopmethode kwam op 29 juli 1887 een eind, want tijdens deze dag was de bloemkool schaars en prijzig, terwijl de vraag hoog was. Er werd zodoende hoog geboden en er een kwam een tip om de bloemkolen te veilen en af te geven aan de hoogste bieder. En op die dag werd er voor het eerst in Nederland per afslag geveild. Tot 1903 werd het veilen nog mondeling gedaan, maar omdat er weleens twee handelaren tegelijkertijd riepen, werd er in 1903 een veilingklok in gebruik genomen. Met het drukken op de knop kon er altijd maar één de eerste zijn.

Locatie

In 1912 werd het gebouw vervangen door een nieuw afmijnlokaal, een gebouw in het water op houten palen, zodat tuinders met hun schepen door de afmijnzaal konden varen. Hier is de naam doorvaarveiling vanaf geleid. In 1922 volgde de eerste lighal en een tweede hal volgde in 1925. Beiden zijn nog te zien in Museum Broekerveiling. Het museum is populair bij belangstellenden, dagjesmensen, scholen en groepen.

Programma / activiteiten

Museum Broekerveiling is gelegen in Broek op Langedijk, gemeente Langedijk, provincie Noord Holland. Het museum is zowel met de auto goed te bereiken en parkeren is gratis, alsook met het openbaar vervoer. Vanaf station Alkmaar en Heerhugowaard rijden bussen.

Met de veildag begint het bezoek aan Museum Broekerveiling. Er wordt een presentatie getoond met de indrukwekkende geschiedenis van de Broeker Veiling. In de afmijnzaal kunnen bezoekers zelf meedoen aan een veiling bij afslag en leren hoe dit werkt. Het buitenmuseum bestaat uit een schuitenhelling met oorspronkelijke bruggetjes, een boomgaard, dieren en producten op het land. Bezoekers kunnen een rondvaart maken, waarbij zij een goed beeld krijgen van de eilandakkers.

Er worden geregeld activiteiten en evenementen georganiseerd door het museum, zoals een lichtjesavond, een rozenshow, een kindermiddag en een authentieke doorvaarveiling. Bovendien is Museum Broekerveiling een uitermate geschikte locatie voor het vieren van kinderfeestjes en is zij populair als historische trouwlocatie.

Stats & tags


Broek Op Langedijk, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling