Introductie

Bij het Museum Buurt Spoorweg maken bezoekers een treinreis in het verleden. Er wordt gereden door het prachtige Twentse landschap van Haaksbergen naar Boekelo. Onderweg ervaren reizigers hoe er vroeger werd gereisd. Het verhaal van de geschiedenis wordt onder andere verteld met stoomlocomotieven en een station uit 1884. De oude rijtuigen en de puffende locomotief staan klaar om jong en oud een onvergetelijke reis te laten beleven.

Ga naar de website van Museum Buurt Spoorweg

Historie en populariteit

Tussen Hengelo en Winterswijk werd in 1884 een lokaalspoorlijn aangelegd. Deze spoorlijn diende voornamelijk voor de kolen aanvoer voor de textielindustrie in Twente. Er reden naast de diverse goederentreinen eveneens reizigerstreinen. In 1937 kwam een einde aan de reizigerstreinen, omdat de concurrentie met de autobus te groot werd. Tot 1973 werd het traject voor goederenvervoer nog gebruikt door de Nederlandse Spoorwegen. Het opheffen betekende echter niet het einde van de lijn, want op 21 februari 1967 werd MBS opgericht, dat staat voor Museum Buurt Spoorweg. Het doel hiervan was het laten herleven van een lokaalspoorweg uit vroegere, vervlogen tijden.

Locatie

De trein reed eerst tussen Haaksbergen en Enschede, maar vanaf 1975 werd dat zoals we de lijn nu kennen van Haaksbergen naar Boekelo. Vandaag de dag is Museum Buurt Spoorweg tot bijzonder museum ontwikkeld met een grote rollende collectie, dat de sfeer van vroegere tijden uitstraalt.

Programma / activiteiten

De populariteit van Museum Buurt Spoorweg is groot, want in 2008 lag het bezoekersaantal al op 50.000 bezoekers per jaar. Dit aantal groeit jaarlijks en daarom mag men met recht spreken dat Museum Buurt Spoorweg voor Overijssel behoort tot één van de grootste toeristische trekpleisters.

Museum Buurt Spoorweg is in Haaksbergen gevestigd, vlak onder de rook van Enschede en Hengelo in de provincie Overijssel. Het museum is zowel met de auto gemakkelijk te bereiken, als met het openbaar vervoer. Vanuit Hengelo kan de bus naar Haaksbergen worden genomen.

Zoals gezegd maken bezoekers bij Museum Buurt Spoorweg een treinreis in het verleden. In Haaksbergen is het hoofdkwartier en hier bevindt zich het originele stationsgebouw uit 1884, de locomotievenloods, de weg- en werkenkeet, een draaischijf en de werkplaats. Een binnenmuseum bevindt zich in de goederenloods van het station, evenals het buffet en een expositieruimte. Voor kinderen is de miniatuurbaan op de bovenverdieping een geweldige attractie. Tussen station Haaksbergen en Boekelo ligt de halte Zoutindustrie. Hier passeren treinen elkaar en naast de halte ligt een doolhofpark Zoo Labyrinth Boekelo en een kleine dierentuin. In Boekelo ligt het museumdepot.

Naast de treinreis biedt Museum Buurt Spoorweg allerlei arrangementen om te boeken. Zo kunnen reizigers onderweg genieten van een heerlijk diner of een brunch of is er een speciale stampottenrit. Tot slot kunnen bezoekers voor onder andere een bedrijfsuitje of feest een eigen trein boeken.

Stats & tags


Haaksbergen, Overijssel, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling