Introductie

Aan de hand van de museumcollectie krijgen bezoekers van het Museum Catharijneconvent in Utrecht een beeld van het christendom in Nederland. Het kloostercomplex waarin het museum gehuisvest is, dateert uit de vijftiende eeuw.

Ga naar de website van Museum Catharijneconvent

Historie en populariteit

De karmelieten bouwden in de vijftiende eeuw een klooster. Later werd het gebouw ingericht werd als een ziekenhuis. Tot de negentiende eeuw behield het klooster die functie. In 1979 opende koningin Juliana in het voormalige klooster Rijksmuseum Het Catharijneconvent. De collectie van het museum bestond en bestaat uit christelijk erfgoed. Het belangrijkste deel van de collectie is afkomstig van de collecties van het Oud-Katholiek Museum en het Aartsbischoppelijk Museum in Utrecht en het Bischoppelijk Museum in Haarlem. In 1995 is het museum zelfstandig geworden en werd de naam veranderd in Museum Catharijneconvent. Het museum is in 2000 ingrijpend verbouwd. Architect Hubert-Jan Henket ontwierp een luchtbrug, een museumwinkel, een nieuw museumcafé en een nieuwe entree. In 2001 won hij er de Gispen Archinorm Stadsverfraaiingsprijs mee. In 2009 bezochten bijna 83.000 mensen het museum. Het museum krijgt vooral vaak scholieren op bezoek.

Locatie

Het museum is gelegen in het oude stadscentrum van Utrecht, op loopafstand van de Dom.

Programma / activiteiten

De veelzijdige collectie van Museum Catharijneconvent bestaat onder meer uit schilderijen, bidprentjes, kerkelijke kleding, rozenkransen, heiligenbeelden en manuscripten. De verzameling telt meer dan 65.000 protestantse en katholieke objecten. Naast de vaste collectie worden er voor de bezoekers regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Wie op zoek is naar verdieping en de topstukken niet wil missen, kan een rondleiding reserveren of naar de museumshop voor een gratis audiotour. Voor scholieren zijn er speciale rondleidingen die aansluiten bij de lespakketten van het museum. In het museumcafé worden broodjes, salades en soepen geserveerd. Wie geïnteresseerd is in artikelen die aansluiten op de collectie van het museum, kan terecht in de museumshop.

Stats & tags


Utrecht, Utrecht, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling