Cultuurhistorisch- & Streekmuseum

Ontdek een wonderlijke wereld vol historie, nostalgie en wereldse bijzonderheden bij Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht. Een museum waarvan je er geen tweede zult vinden. Jans Brands, grondlegger van het museum, begon in zijn jeugdjaren al met verzamelen en hield dit vrijwel zijn hele leven vol. Jans gooide nooit iets weg, want “wat je weggooit zie je later nooit weer”. Daarnaast was Jans ook een frequent bezoeker van rommelmarkten, antiekzaken en veilingen. Dat had als gevolg dat zijn woonboerderij tot de nok toe uitpuilde met boeken en voorwerpen. Om ook alle bijzondere, wonderlijke en soms eeuwenoude objecten aan het publiek te kunnen tonen, werd de boerderij verbouwd tot een museum.

In de collectie van het museum zijn veel gebruiksvoorwerpen uit het (Zuidoost-) Drenthe van enkele decennia geleden te vinden. Alsof Jans de tijd eigenhandig de tijd tot een halt heeft weten te roepen om zo een stukje historie voor de toekomst te bewaren. Ook vind je in het museum pareltjes uit de Nederlandse historie, zoals drukwerken van H.N. Werkman (bekend van kunstenaarscollectief De Ploeg) en eeuwenoude boeken met als topstuk het leenmannenregister van de bisschoppen van Utrecht uit de 14e eeuw. Maar ook daar houdt het niet op, de collectie kent ook munten, penningen, gewichten, almanakken, bijbels en nog vele voorwerpen van over de hele wereld. Kortom, je raakt nooit uitgekeken bij Museum Collectie Brands!

Stats & tags


Nieuw-Dordrecht, Drenthe, Nederland
collectie, Cultuur, cultuurhistorie, drenthe, expositie, geschiedenis, historie, museum, nostalgie, streekmuseum, tentoonstelling, verwondering, verzamelen, verzameling

Overige informatie

Openingstijden

Maandag                         Gesloten

Dinsdag t/m vrijdag         11:00 - 17:00 uur

Zaterdag en zondag        13:00 - 17:00 uur

Feestdagen                     13:00 - 17:00 uur

Gesloten op: Nieuwjaarsdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Eerste Kerstdag en Oudjaarsdag

Zie http://www.collectie-brands.nl voor de meest actuele openingstijden, entreeprijzen en coronamaatregelen.

Youtube https://www.youtube.com/channel/UCeeGV0hQ3fxm7-UOlW5IVgA

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling