Introductie

Museum De Buitenplaats in het Drentse dorpje Eelde is verrassend veelzijdig. Het gebouw zelf is vanwege de organische architectuur al een bezichtiging waard, de museumtuin is prachtig en de verzameling figuratieve kunst is indrukwekkend.

Ga naar de website van Museum De Buitenplaats

Historie en populariteit

Toen de gemeente in 1990 liet weten van plan te zijn een flatgebouw te realiseren naast het huis van het echtpaar Jos en Janneke van Groeningen, kwam het echtpaar met een tegenvoorstel. Ze zagen het niet zitten dat er een flat gebouwd zou worden naast hun monumentale Nijsinghhuis uit de zeventiende eeuw. Als alternatief stelden zij voor een museum te beginnen. De gemeente ging akkoord. In 1996 opende niemand minder dan koningin Beatrix museum De Buitenplaats: een prachtig museum met een boeiende verzameling figuratieve kunst en een museumtuin. Uit een haalbaarheidsonderzoek in 1996 bleek dat het museum zou kunnen rekenen op 20.000 bezoekers per jaar. Een voorzichtige schatting, want al in het openingsjaar ging het museum er ruim overheen. In 2010 bezochten 34.000 bezoekers het museum.

Locatie

Museum De Buitenplaats is te vinden in het dorpje Eelde, in het noorden van Drenthe. Voor auto’s is er voldoende parkeergelegenheid in de omgeving. Wie met het openbaar vervoer komt, kan op het treinstation Groningen bus 2 nemen.

Programma / activiteiten

Vooral werken van in Nederland woonachtige kunstenaars komen aan bod in museum De Buitenplaats. Het museum organiseert regelmatig wisselende tentoonstellingen die zowel in het museumgebouw als in de museumtuin plaatsvinden. Soms kunnen bezoekers tijdens exposities ook kunstwerken kopen. Regelmatig is ook het Nijsinghhuis geopend voor bezoekers. Een aantal kamers van dit unieke rijksmonument zijn beschilderd door kunstenaars. In de museumwinkel kunnen bezoekers terecht voor leuke cadeautjes en interessante kunstboeken en in het café van het museum worden onder meer versgebakken taarten geserveerd.

Stats & tags


Eelde, Drenthe, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling