Introductie

De Casteelste Poort is een klein cultuurhistorisch museum met zowel een permanente tentoonstelling als tijdelijke exposities. Het museum beheert en bewaart van de stad Wageningen een schat aan culturele erfgoederen. Het cultuurhistorisch centrum vertelt over de rijke geschiedenis van de stad en de streek, maar ook over het Wageningen van nu, dat het wonen, werken en verblijven hier zeer aangenaam is. Geregeld worden er in de Casteelse Poort exposities van moderne kunst georganiseerd alsook wetenschappelijke bijeenkomsten. Voor kinderen zijn er leuke opdrachten beschikbaar.

Ga naar de website van Museum de Casteelse Poort

Historie en populariteit

Karel van Gelre kocht in 1500 in de stad Wageningen een stukje terrein waar hij een kasteel op liet bouwen. Resten hiervan zijn nog te bezichtigen in de kelder van het museum. In 1672 werd het kasteel verwoest door Franse troepen. Het bouwval werd gerestaureerd door Drost Assueer Torck tot een rijk woonpaleis. Het kasteel diende van de periode 1794 tot 1813 als kazerne en werd in 1830 door grootgrondbezitter Jacob Rosenik gekocht. Hij liet op het terrein een statige villa bouwen. Deze werd weer door Johannes Bowles gekocht eind 19e eeuw.

Locatie

In de 20e eeuw kocht de gemeente Wageningen de villa en nadat het politiebureau er enige tijd had doorgebracht, werd het pand in 1986 beschikbaar gesteld voor het opgericht museum De Casteelse Poort. Het museum ontvangt jaarlijks circa 7000 bezoekers uit Wageningen en omstreken, maar ook belangstellenden van ver daarbuiten.

Programma / activiteiten

De Casteelse Poort is gelegen in de stad Wageningen, provincie Gelderland. Het museum is uitstekend bereikbaar met eigen vervoer alsook met het openbaar vervoer. Van het busstation in Wageningen, te bereiken via de NS Stations Ede- Wageningen- en Rhenen, ligt het museum op circa 10 minuten loopafstand.

De Casteelse Poort geeft bezoekers een kijkje in het verleden van Wageningen. Zo is de stad als middeleeuwse vestingstad te zien, maar ook als bronsschat. Daarnaast is er ook aandacht voor hedendaagse kunst in de galerie van het museum. Deze museumgalerie bevindt zicht in het voormalige koetshuis. Regelmatig worden hier eveneens exposities georganiseerd van jonge kunstenaars uit de regio.

Het museum biedt rondleidingen op aanvraag en ook voor jeugdigen heeft het centrum speciale programma’s ontwikkeld. Zo biedt de historiezaal diverse foto puzzels en voor de wat oudere kids is een opdrachtenboekje waarmee zij zelf op ontdekkingstocht gaan door de Casteelse Poort.

Stats & tags


Wageningen, Gelderland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling