Introductie

Museum De Dorpsdokter neemt bezoekers mee terug naar omstreeks 1800 en toont het reilen en zeilen van een praktijk van de dorpsdokter rond deze tijd. Het markante museum beschikt over een vaste collectie die door twee thema’s wordt gevormd. Eén daarvan is de dorpsdokter van vroeger, de ander toont de geschiedenis van Hilvarenbeek en Diessen. De unieke collectie bestaat onder meer uit een verzameling medische instrumenten, boeken, prenten en foto’s. Bezoekers krijgen een goed beeld over het werk van de dorpsdokter vanaf de 18e eeuw tot de jaren ’50 op het platteland.

Ga naar de website van Museum De Dorpsdokter

Historie en populariteit

De geschiedenis van 8000 voor Christus tot heden wordt door archeologische vondsten, schilderijen, prenten en voorwerpen van de plaatselijke nijverheid, landbouw en Tweede Wereldoorlog op boeiende wijze tentoongesteld. Naast het museum staat een korenmolen uit 1857, die geregeld in werking is te zien en er bevindt zich nog een heem- en kruidentuin bij Museum De Dorpsdokter.

Locatie

Museum De Dorpsdokter heeft alweer heel wat jaren de functie als museum. De deuren voor publiek zijn op 2 april 1986 open gegaan. Op 2 april 2011 vierde het museum dan ook haar 25- jarig bestaan. Vanaf de opening hebben al veel dagjesmensen vanuit de regio en ver daarbuiten, belangstellenden, toeristen, groepen en scholen dit bijzondere museum een bezoekje gebracht.

Programma / activiteiten

Museum De Dorpsdokter is gelegen in de gemeente Hilvarenbeek, provincie Noord Brabant. De locatie is prima te bereiken met eigen vervoer vanuit alle delen van Nederland. Wie met het openbaar vervoer komt, kan de bus vanaf het NS Station Tilburg nemen.

In Museum De Dorpsdokter ontdekken bezoekers aan de hand van allerlei instrumenten hoe een praktijk van de dorpsdokter er rond 1800 uitzag. De verzameling omvat onder meer kiezentangen, aderlaatvlijmen, amputatiezagen en een bloedzuiger die op sterk water staat. Het museum beschikt tevens over een verzameling objecten die het verleden van Hilvarenbeek vertellen, zoals werktuigen uit het boerenleven, gildezilver en urnen.

Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door het museum of individueel de vaste tentoonstellingen bezichtigen. De naastgelegen molen die dateert van 1857, is regelmatig in werking te bewonderen en bij Museum De Dorpsdokter ligt tevens een heem-en kruidentuin.

Stats & tags


Hilvarenbeek, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling