Introductie

Begin 2010 was museum de Fundatie eventjes wereldnieuws. Het schilderij De molen ‘Le blute-fin’, dat toebehoort aan de schitterende collectie van het museum, bleek na een onderzoek van twee jaar onomstotelijk van de hand van Vincent van Gogh te zijn. Het museum kreeg veel aandacht en dat kwam ook de rest van de prachtige collectie, eigendom van de voormalig Boijmans van Beuningen directeur en kunstverzamelaar Dirk Hannema, ten goede. Verdeeld over twee tot de verbeelding sprekende locaties in Zwolle en Heino wordt zijn collectie aan het grote publiek getoond. Naast de recentelijk ontdekte Van Gogh hangt er werk van Ter Borch, Strozzi, Canova, Degas, Mondriaan, Turner, Picabia, Israels, Chagall en vele andere. Met deze collectie geeft het museum een mooi beeld van vier eeuwen kunst.

Ga naar de website van Museum de Fundatie

Historie en populariteit

De Fundatie bestaat pas kort (2005), maar is nu al niet meer weg te denken uit de hedendaagse wereld van de kunst en cultuur. Maar liefst 130.000 bezoekers wisten in 2010 hun weg naar een van de twee locaties te vinden. Daarnaast werd het museum tweede bij de uitreiking van de prestigieuze Museumprijs in 2010. Als winnaar dat jaar kwam het al eerder genoemde gerenommeerde Boijmans van Beuningen uit de bus.

Locatie

De collectie van de Fundatie is verdeeld over twee locaties. De hoofdlocatie is het Paleis aan de Blijmarkt in de Overijsselse hoofdstad Zwolle, een neoclassicistisch gebouw dat is gebouwd tussen 1838 en 1841. Voor het ontwerp heeft de Haagse architect Eduard Louis de Coninck getekend. Architect Gunnar Daan tekende begin van deze eeuw het ontwerp aan de hand waarvan het Paleis aan de Blijmarkt verbouwd is tot kunstmuseum. De tweede locatie ligt even ten zuiden van Zwolle, in het pittoreske kasteel ‘Het Nijenhuis’.

Programma / activiteiten

Naast de indrukwekkende en bijzondere collectie van Dirk Hannema zijn er ook met enige regelmaat wisselende exposities te bewonderen in de Fundatie. Op de website vind je een actueel overzicht van de hangende exposities en de te verwachten tentoonstellingen.

Stats & tags


Zwolle, Overijssel, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling