Introductie

Museum de Gevangenpoort in Den Haag is het oudste museum dat een beeld geeft van de historie van het strafrecht in Nederland vanaf de middeleeuwen.

Ga naar de website van Museum de Gevangenpoort

Historie en populariteit

In het jaar 1280 bood de hoofdpoort aan het Buitenhof in Den Haag toegang tot het slot van de graven van Holland. Bijna twee eeuwen later, in 1428, werd de poort een gevangenis. In de Gevangenpoort zaten wanbetalers en mensen die verdacht werden van een misdrijf. Bekende personen uit de geschiedenisboeken, zoals Cornelis de Witt en Dirck Volckerszoon Coornhert, hebben in deze gevangenis vastgezeten. Pas in 1828 kwam de Gevangenpoort leeg te staan. De poort werd vervolgens verschillende keren genomineerd voor de sloop, maar dat is nooit doorgegaan. Sinds 1882 is de poort een museum. In 2011 verwacht het Museum de Gevangenpoort 50.000 bezoekers.

Locatie

Museum de Gevangenpoort ligt in het centrum van Den Haag. Vanaf het treinstation Den Haag Centraal Station is het ongeveer tien minuten lopen, maar bezoekers kunnen ook een tram of bus nemen. Wie met de auto komt, kan parkeren in de parkeergarages Noordeinde of Plein.

Programma / activiteiten

Ieder uur start er een rondleiding door het museum. De gids neemt de bezoekers mee en vertelt over het gevangenisleven door de eeuwen heen. Bezoekers krijgen martelwerktuigen te zien, leren over ontsnappingen en bezoeken onder meer de Treurkamer, de cellen, de Pijnkelder en de Ridderkamer. Het museum is niet geschikt voor kinderen die jonger zijn dan acht jaar, en ook oudere kinderen kunnen een bezoek eng vinden. Scholen kunnen lesmateriaal downloaden op de website van het museum en speciale rondleidingen reserveren voor hun leerlingen. Het museum organiseert regelmatig Gevangenpoortlezingen over juridische onderwerpen stadswandelingen en kinderfeestjes voor dappere kinderen. De cipierswoning kan worden gehuurd voor bijvoorbeeld een diner, een presentatie of een lezing.

Stats & tags


Den Haag, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling