Introductie

Museum De Heksenwaag geeft bezoekers een kijkje in de heksenvervolging tijdens de Middeleeuwen. Vrouwen die verdacht werden van hekserij, werden op de Waag, de originele weegschaal uit 1482 gezet en terecht gesteld. Keizer Karel V gaf Oudewater de vrijheid voor een eerlijk weegproces. Zij waren hiermee de enige in Europa. Er is nooit een heks veroordeeld. Bezoekers kunnen zich vandaag de dag laten wegen en een certificaat ontvangen. Er is een expositie, presentaties en een leesbibliotheek die het verhaal van de heksenvervolging verteld en voor kinderen is er een poppentheater, een spannende speurtocht en een speelhoek te vinden in Museum De Heksenwaag.

Ga naar de website van Museum de Heksenwaag

Historie en populariteit

Heksen konden met hun toverkunsten allerlei kwaad aanrichten is wat veel mensen in de Middeleeuwen geloofden. Zij konden de oogst laten mislukken, dieren en mensen ziek maken en slecht weer veroorzaken. Daarnaast geloofden men dat de heksen ’s nachts, zittend op een bezem, door de hemel vlogen en daarom was men ervan overtuigd dat een heks bijna niets kon wegen. Wanneer een vrouw werd beschuldigd voor hekserij werd zij gewogen en vrijspraak volgde enkel wanneer het gewicht overeenkwam met de proporties van het lichaam. Helaas waren vele waagmeesters corrupt in ruil voor gouden dukaten.

Locatie

Karel V was in 1545 in Polsbroek aanwezig bij een weegproces en kon niet geloven dat een vrouw die werd beschuldigd zo licht was en daarom liet hij haar in Oudewater nogmaals wegen. Dit maal door een niet-corrupte waagmeester en de vrouw werd inderdaad vrijgesproken. Vanaf dat moment verleende Karel V het speciale privilege aan Oudewater. De oude waag bevindt zich in Museum De Heksenwaag en vele mensen komen hier naar toe voor een certificaat.

Programma / activiteiten

Museum De Heksenwaag is gelegen in het centrum van de gemeente Oudewater, provincie Utrecht. Goed bereikbaar met eigen vervoer en parkeren in de nabijheid is gratis. Vanaf het busstation ligt het museum op circa 5 minuten loopafstand.

In Museum De Heksenwaag kunnen bezoekers kennis maken met de oude weegschaal, zelf gewogen worden en veel informatie vinden over hekserij. Het museum is bovendien een uitermate geschikte locatie voor arrangementen, zowel privé als zakelijk en kinderfeestjes. Ook schoolklassen zijn van harte welkom. Zij maken op een boeiende wijze kennis met de geschiedenis van de hekserij en het wegen. Daarnaast is er veel informatie beschikbaar voor spreekbeurten en werkstukken.

Met de presentaties, exposities, bibliotheek en het poppentheater is Museum De Heksenwaag voor jong en oud een bijzonder leuk uitje.

Stats & tags


Oudewater, Utrecht, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling