Introductie

Goede bedoelingen en idealen staan centraal in Museum de Koloniehof. Het museum vertelt het verhaal van Johannes van den Bosch, de generaal die in de negentiende eeuw de Maatschappij van Weldadigheid oprichtte.

Ga naar de website van Museum De Koloniehof

Historie en populariteit

Museum de Koloniehof werd in 1993 geopend ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid. Na de Franse overheersing wilde Johannes van den Bosch arme gezinnen helpen. Voor dat doel richtte hij in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid op. In Drenthe kocht Van den Bosch een stuk grond dat de arme gezinnen mochten gebruiken. Zij kregen een nieuw bestaan op het platteland van Drenthe. Museum de Koloniehof is gewijd aan de Maatschappij van Weldadigheid. In 2011 is het museum met een bijzonder klein budget van slechts 17.000 euro heringericht. In 2010 steeg het aantal bezoekers tot zo’n 13.500. Een flinke stijging, want in de jaren daarvoor ontving het museum ieder jaar zo’n 10.000 bezoekers.

Locatie

Museum de Koloniehof ligt in het dorpje Frederiksoord in het zuidwesten van de provincie Drenthe. Het dorpje telt zo’n 230 inwoners.

Programma / activiteiten

In het museum de Koloniehof valt ontzettend veel te zien. Naast de vaste en wisselende exposities kunnen bezoekers bijvoorbeeld een nagebouwd koloniehuisje bewonderen, een akkertje met gewassen van vroeger, een beeldentuin, een tuin met uitkijktoren en doolhof, een quiltwinkel en een museumwinkel met onder meer heerlijke producten uit de streek. Groepen kunnen kiezen voor leuke arrangementen met bijvoorbeeld een picknick en een ritje met de paardentram, een fietstocht of een driegangendiner. Meer informatie is te vinden op de website van het museum. Op afspraak zijn rondleidingen mogelijk.

Stats & tags


Frederiksoord, Drenthe, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling