Introductie

Museum De Looierij is een museum dat zich hoofdzakelijk richt op het leerlooien en hoe dit eind negentiende eeuw werd gedaan. Het gehele looiproces is te zien en daarnaast kunnen bezoekers het leven in een gemeenschap van looiers zelf beleven. Techniek en mens staan centraal in het museum. Er wordt aandacht besteed aan de elektrische apparaten en er is goed te zien welke invloed deze machines hadden op het leven en het leerlooien. Museum De Looierij is gehuisvest in een uit 1889 daterende looierij en ademt één en al looien uit.

Ga naar de website van Museum De Looierij

Historie en populariteit

De historie van Museum De Looierij gaat terug naar eind negentiende eeuw. In het jaar 1883 werd het beroep van leerlooier Johannes Rops in een schuur uitgeoefend. Hij bouwde een leerlooierij in 1889, welke in 1904 door de heer Jan Baptist Hessels via een openbare veiling werd gekocht. Wanneer laatstgenoemde in 1925 kwam te overlijden, namen zijn zoons Janus en Kees de looierij over. Door de jaren heen werd het bedrijf uitgebreid met extra gebouwen en tijdens de Tweede Wereldoorlog moest de loods verplaatst worden. Helaas kon er door de oorlog niet langer meer gewerkt worden en werd het pand gebruikt voor onderwijsdoeleinden.

Locatie

Na de Tweede Wereldoorlog werd de looierij weer voortgezet en in 1964 werd de leerlooierij in een pantoffelfabriek veranderd. In 1993 stelde men het oudste gedeelte beschikbaar voor tentoonstellingen en in 1997 werd de pantoffelfabriek opgeheven. Na een jarenlange renovatie werd in 2000 het Dongha museum geopend. Deze naam werd in 2011 veranderd in Museum De Looierij, waar dan al jaarlijks vele bezoekers een kijkje komen nemen.

Programma / activiteiten

Museum De Looierij is gelegen in Dongen, een gemeente in de provincie Noord-Brabant. Met eigen vervoer is het museum uitstekend te bereiken en parkeren kan op diverse locaties in de nabijheid. Wie reist met het openbaar vervoer kan vanaf NS Station Tilburg of Breda de bus nemen. De dichtstbijzijnde bushalte is gelegen op circa 700 meter van het museum.

In Museum De Looierij zijn naast de vaste collectie tevens wisselende exposities te zien die zijn gericht op de thema’s ambacht, kunst en historie. Op meerdere plaatsen binnen het museum zijn schermen, projectoren en tablets geplaatst, zodat bezoekers door middel van beeld, geluid en animaties een goede indruk krijgen van het werk van een looier en de geschiedenis van de leerindustrie. Er worden rondleidingen gegeven, onder begeleiding van een ervaren gids, aan groepen vanaf 10 personen. Het museum beschikt eveneens over een sfeervol café waar bezoekers terecht kunnen voor een klein hapje en een drankje en in de museumwinkel zijn originele cadeautjes en boeken te koop.

Het museum schenkt ook aandacht aan kinderen en het onderwijs. Zo zijn er diverse educatieve programma’s samengesteld waar scholen aan kunnen deelnemen. Kinderen kunnen knutselen in de werkplaats tijdens openingstijden en bovendien kunnen zij hier hun verjaardag vieren. Tot slot kan een bezoek aan Museum De Looierij tevens gecombineerd worden met één van de themawandelingen.

Stats & tags


Dongen, Noord-Brabant, Nederland
Ambachtsmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling