Introductie

In Museum De Pelgrim kunnen bezoekers een pelgrimstocht door het rijke Roomse leven van Oldenzaal en omgeving gaan maken. Vroegere tijden herleven in de twee, uit de jaren twintig, rustieke ‘armenhuisjes’ waarin het museum is gevestigd. De volksgeschiedenis van de stad en de katholieke identiteit wordt getoond aan de hand van heiligenbeelden, Mariabeelden, het interieur, kruisjes en wijwaterbakjes. Deze pelgrimstocht door de historie van het rijke Roomse leven in Museum De Pelgrim is boeiend en interessant voor alle leeftijden.

Ga naar de website van Museum De Pelgrim

Historie en populariteit

Museum De Pelgrim is ontstaan uit de privé verzameling van Toos Achterweust-Siegerink. Zij verzamelde door de jaren heen in haar woning een schat aan religieus cultureel erfgoed. Haar woning werd een museum en om dit religieuze erfgoed te kunnen exposeren voor andere belangstellenden, werd er gezocht naar een oplossing. Deze kwam er, want eind 2009 werd de collectie aan de Stichting Ondersteuning Religieuze en Culturele Uitdrukkingsvormen overgedragen. Niet alleen kon hiermee de collectie tentoongesteld worden, maar tevens werd hiermee het behoud van de indrukwekkende verzameling voor de toekomst veilig gesteld.

Locatie

Gemiddeld ontvangt Museum De Pelgrim tussen de 3000 en 4000 bezoekers per jaar, maar dit aantal is nog altijd stijgende. Steeds meer mensen weten de weg naar dit museum.

Programma / activiteiten

Museum De Pelgrim is gelegen in het centrum van Oldenzaal, provincie Overijssel, in twee voormalige, rustieke, kleine armenhuisjes. De locatie is prima met eigen vervoer te bereiken, en parkeren kan op loopafstand van het museum, nabij het stadhuis. Ook met het openbaar vervoer is Oldenzaal goed bereikbaar.

Museum De Pelgrim beschikt over een boeiende verzameling van onder meer religieuze beelden, kleding en objecten. Alles wat te maken heeft met het Katholieke geloof is hier te vinden. Voor groepen worden er op aanvraag rondleidingen gegeven, maar bezoekers kunnen ook zelf op pelgrimstocht door het rijke Roomse leven van de stad.

Scholen zijn tevens van harte welkom in het museum en bovendien is voor hen de toegang gratis. Leerlingen en leerkrachten kunnen in kleine groepjes worden rondgeleid langs de boeiende collectie van Museum De Pelgrim.

Stats & tags


Oldenzaal, Overijssel, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling