Introductie

Voor wie alles wil weten over de geschiedenis van Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonksveer is een bezoek aan Museum de Roos in Geertruidenberg een belangrijke eerste stap. Het museum herbergt namelijk een bijzondere collectie archeologisch aardewerk en glaswerk, alsmede enkele bijzondere pronkstukken waaronder een veertiende-eeuws strijdzwaard. Daarnaast worden ook enkele belangrijke, ooit aan Geertruidenberg verbonden, personen geëerd met een expositie. Admiraal Johan Zoutman, die in de Slag bij de Doggersbank het geschonden blazoen van de Nederlandse vloot weer enigszins wist op te poetsen, en dichteres Juliana de Lannoy valt deze eer ten deel.

Ga naar de website van Museum de Roos

Historie en populariteit

Museum de Roos staat pas sinds 2004 geregistreerd als museum bij de Brabantse Museum Stichting. Dat wil echter niet zeggen dat Museum de Roos er voor die tijd niet was, integendeel. Het museum kent een roerige geschiedenis waar met gemak een boeiende tentoonstelling van gemaakt kan worden. Het eerste belangrijke jaartal voor het museum is 1916, wanneer de kleinzoon van voormalig burgemeester Jasper de Bruyn het pand aan de Markt 46 aan de gemeente schenkt onder voorwaarde dat er culturele activiteiten in worden ontplooit. Het duurt dan nog 22 jaar voordat de eerste expositie plaats vindt. Na de Tweede Wereldoorlog gebeurt er weinig en in 1973 waait zelfs het dak van het gebouw af. Een restauratie volgt en in 1981 wordt de Stedelijke Oudheidkamer weer heropend. In 1997 wordt besloten achter de gevel een geheel nieuw gebouw te plaatsen en daarmee zet het museum zijn belangrijkste stap naar de toekomst.

Locatie

Geertruidenberg heeft vanwege de strategische ligging een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van het huidige Nederland. En die historische betekenis is nog altijd te zien wanneer je door het oude centrum van de stad loopt. In totaal negentig Rijksmonumenten geven een mooi beeld van het leven van vroeger in de stad. Vooral de Markt, waar ook Museum de Roos aan is gevestigd, zou prima als decor kunnen dienen voor een film over bijvoorbeeld de Tachtigjarige Oorlog.

Programma / activiteiten

Naast de vaste collectie vinden er ook met enige regelmaat wisselende exposities plaats in Museum de Roos. Raadpleeg de website voor de meest actuele informatie.

Stats & tags


Geertruidenberg, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling