Introductie

Museum De Schilpen ligt aan een pittoresk schelpenpleintje en is in een oude kruidenierszaak gevestigd. Wanneer bezoekers hier binnen stappen, worden zij letterlijk mee teruggenomen in de tijd. Het museum toont de geschiedenis van het kruideniersleven van vroeger en wil het leven van deze toen zo bloeiende onderneming in de 19e en 20e eeuw tastbaar en zichtbaar houden. Het museum toont dit onder meer door de oude woonkamer, ingericht in een stijl die dateert van omstreeks 1900. De kelder bevat voorwerpen en gereedschappen die op de boerderij werden gebruikt bij de zuivelbereiding. De antieke bar bevindt zich in het pakhuis en de pakhuiszolder van Museum De Schilpen herbergt een collectie agrarische gereedschappen.

Ga naar de website van Museum De Schilpen

Historie en populariteit

Museum De Schilpen is sinds 1981 in een kruidenierswinkel gevestigd. Deze kruidenierswinkel was voorheen een typische dorpswinkel. In 1845 kocht Ary van den Berg het huis met schuur, pakhuis en tuin en verbouwde de voorkamer tot een winkel waar men werkelijk alles kon komen. Hij verkocht zijn bezit in 1892 aan zijn zoon Jan. Deze liet in 1905 een dorpshuis met toneel en Tavenu achter zijn huis bouwen en verkocht alles in 1913 aan zijn oudste zoon Ary. Maar liefst 84 jaar maakten drie generaties Van den Berg gebruik van het bezit. In 1929 kwam hier een eind aan en moest alles vanwege de crisis per openbare veiling verkocht worden.

Locatie

Het pand werd vanaf die tijd verhuurd aan een buitenstaander die toevalligerwijs ook Van den Berg heette. Eind 1970 ging de winkeldeur dicht en in 1980 overleed de laatste huurder. In 1981 kreeg de gemeente het pand in eigendom en op 26 april 1985 werd het museum officieel geopend. De naam De Schilpen is afkomstig van het schelpenpleintje dat voor de winkel lag. Museum De Schilpen trekt jaarlijks talloze bezoekers.

Programma / activiteiten

Museum De Schilpen ligt in het centrum van Maasland, gemeente Midden-Delfland in de provincie Zuid Holland. Het museum is vanuit alle delen van het land prima te bereiken en tijdens reguliere openingstijden is de toegang gratis.

Museum De Schilpen staat geheel in het teken van het vroegere kruideniersleven. Het grootste deel van de collectie bestaat uit de inrichting van het pand. Een winkelinventaris met trommels, weegschalen, blikken en verpakkingsmaterialen, stijlkamers anno 1900 en op de zolder en in het pakhuis diverse oude gereedschappen van verschillende oude ambachten. Op de huiszolder vinden geregeld wisselexposities plaats en verder beschikt het museum over een aparte kleding- en textielcollectie. Naast het nostalgische Museum De Schilpen bevindt zich nog een levendige winkel waar snuisterijen en snoepgoed uit grootmoeders tijd verkrijgbaar zijn.

Stats & tags


Maasland, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling