Introductie

Museum De Schotse Huizen is een historisch museum met een collectie streekdracht, beeldende kunst en interieur. Bezoekers gaan op ontdekkingsreis door het heden en verleden van de Zeeuwse stad Veere. Meubels, porselein, stijlkamers, wisseltentoonstellingen die in het teken van de Veerse kunstenaarskolonie staan en streekdrachten maken dit museum interessant voor jong en oud. Er vinden rondleidingen plaats op aanvraag. Voor kinderen tot 12 jaar zijn er verschillende spannende en leerzame speurtochten door Museum De Schotse Huizen beschikbaar en de allerkleinsten kunnen zich vermaken met het aankleden van poppen in Walcherse klederdracht.

Ga naar de website van Museum De Schotse Huizen

Historie en populariteit

Museum De Schotse Huizen is sinds 1950 een museum. De Schotse Huizen worden gevormd door Het Lammeken en De Struijs. Deze huizen herinneren aan de eeuwenlange handelsbetrekkingen tussen Veere en Schotland. Vooral door het huwelijk van de Schotse prinses Mary Stewart met Wolfert VI van Borsele 144, vestigden tal van Schotse kooplieden zich in Veere. Het Lammeken herinnert aan de wolhandel en De Struijs aan de woning met kantoor van een Schotse koopman. Door de jaren heen werd er door de verschillende bewoners veel antiek en kunst verzameld en tentoongesteld. Ook werd er een collectie Zeeuwse streekdrachten aangelegd. In 1947 werd de verzameling nagelaten aan de Staat der Nederlanden, maar wel op voorwaarde dat er een museum zou komen en de exposities konden worden voortgezet. Dit museum kwam er, met de naam De Schotse Huizen.

Locatie

Veere is een zeer toeristisch plaatsje en het museum trekt dan ook jaarlijks vele bezoekers uit binnen- en buitenland.

Programma / activiteiten

Museum De Schotse Huizen is gevestigd in het pittoreske stadje Veere in de provincie Zeeland. Met de auto is het stadje prima te bereiken en wie met het openbaar vervoer komt, kan vanaf het NS Station Middelburg de bus of treintaxi richting het museum nemen.

Op aanvraag worden er rondleidingen gegeven door Museum De Schotse Huizen. Bezoekers worden dan in het historisch museum meegenomen langs alle hoogtepunten, zoals de beeldenzaal waar de beelden van de heren en vrouwen van Veere staan opgesteld. Het museum beschikt verder over een informatie ruimte, een museumwinkel en een restaurant.

Voor kinderen zijn er ook verschillende activiteiten zoals een speurtocht en een mandje vol leuke doe-opdrachten. Voor de allerkleinsten liggen er lappen poppen klaar om mee te spelen en voor scholen heeft Museum De Schotse Huizen diverse lesprogramma’s beschikbaar.

Stats & tags


Veere, Zeeland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling