Introductie

Voor iedereen die nieuwsgierig is naar het leven rond 1900 in het noordoosten van Friesland biedt Museum De Sûkerei in het Friese Damwoude uitkomst. Het wonen en werken in de Noordelijke Friese Wouden in het begin van de twintigste eeuw staan centraal in dit kleine, maar bijzonder interessante museum.

Ga naar de website van Museum De Sûkerei

Historie en populariteit

Het leven in het begin van de twintigste eeuw was zwaar. Als er iets duidelijk wordt na een bezoek aan Museum De Sûkerei dan is het dat wel. Drie zogenaamde woudhuisjes op het terrein van het museum symboliseren het zware leven uit die tijd. Ieder huisje draagt een afzonderlijk thema uit. In de ‘Falom’ ligt de nadruk op vissen, jagen en stropen. In de ‘Westereen’ kan de bezoeker een kijkje in de vroegere keuken nemen van een gezin dat leeft ambacht, nijverheid en handel. In de ‘Rinsumageast’ tenslotte wordt het boerenleven van een boer met een gemengd vee- en akkerbedrijf onder de aandacht gebracht. De oude cichoreidrogerij is ingericht als bezoekerscentrum. Ook wordt het gebouw gebruikt als expositieruimte. Daarnaast kun je hier het hele verwerkingsproces van cichorei aanschouwen. Van de gebrande en gemalen wortels van de cichorei (familie van de witlof en andijvie) werd vroeger een soort koffie gezet. Vooral in de oorlogsjaren was cichorei, bij gebrek aan het ‘echte spul’, erg populair. Cichorei werd vooral in de Friese Wouden geteeld.

Locatie

Het Museum De Sûkerei staat zoals gezegd in Damwoude, de grootste plaats uit de Friese gemeente Dantumadeel, in het noordoosten van de provincie. Damwoude ligt slecht vijf kilometer van Dokkum af. Een bezoekje aan De Sûkerei is dan ook prima te combineren met een wandeling door de noordelijkste stad van Nederland. Naast de roemruchte geschiedenis rondom de dood van Bonifatius in 754 kent Dokkum vele mooie bezienswaardigheden die een bezoek meer dan waard zijn.

Programma / activiteiten

De beste manier om Museum De Sûkerei te bekijken is door middel van een persoonlijke rondleiding langs de huisjes en door de drogerij. Voor meer informatie hierover vind je op de website van het museum.

Stats & tags


Damwald, Friesland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling