Introductie

Museum De Wemme is een cultuurhistorisch streek- en handkarrenmuseum. Een verrassend, veelzijdig en gezellig museum dat nooit hetzelfde is. Het museum organiseert ieder jaar een nieuwe expositie, gericht op het platteland van Zuidwest Drenthe. In de nieuwe schuur is een fraaie handkarrencollecite te zien en in de heemtuin wordt jaarlijks een beeldenexpositie georganiseerd. Naast het museum bevindt zich de edeltingieterij Tin-Art genaamd. Hier kunnen bezoekers een grote sortering van tinnen voorwerpen en sieraden bezichtigen alsook op specifieke dagen een demonstratie tingieten bijwonen. Museum De Wemme is zodoende altijd weer verrassend anders!

Ga naar de website van Museum De Wemme

Historie en populariteit

Museum De Wemme heeft zijn naam te danken aan de oude buurtgemeenschap waarin het is gevestigd, te weten Wemmenhove. Deze naam werd voor het eerst officieel gebruikt omstreeks 1612, voor een nederzetting. Vroeger was het heel gebruikelijk dat bewoners tevens de naam van de nederzetting aannamen. En zo werden er in de 18e en 19e eeuw boerderijen gebouwd in opdracht van een Wemmenhove. De laatste Wemmenhove overleed in 1973 en hiermee kwam tevens het Wemmenhove tijdperk ten einde.

Locatie

In 1983 kocht de gemeente het pand en in 1988 werden de deuren van het cultuurhistorisch museum geopend. In 1999 werd de boerderij voor een groot deel verwoest door brand, maar door grote inspanningen van diverse partijen was het museum in 2001 weer toegankelijk. In 2003 en 2004 vond nog uitbreiding plaats en zoals Museum De Wemme er vandaag de dag bijstaat, mag zij jaarlijks veel bezoekers verwelkomen.

Programma / activiteiten

Museum De Wemme is gelegen in Zuidwolde, provincie Drenthe. De locatie is met de auto prima te bereiken en parkeren kan gratis achter het museum. Het museum is van april tot en met oktober geopend voor publiek.

Museum De Wemme brengt op een heldere wijze de historie van Zuidwest Drenthe in beeld. Dit gebeurd aan de hand van een vaste collectie en door middel van wisselende tentoonstellingen. Bijzonder is de grote collectie handkaren. Het museum beschikt tevens over een tuin met boomgaard, waar jaarlijks in de zomermaanden een beeldenexpositie te bezichtigen is. Naast het museum staat Tin-Art, de edeltingieterij.

Het museum heeft verschillende arrangementen samengesteld zoals toegang tot het museum inclusief rondleiding, een demonstratie tingieten en een lunch. Ook verhuren zij aan belangstellende handkarren en is Museum De Wemme een officiële trouwlocatie.

Stats & tags


Zuidwolde, Drenthe, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling