Introductie

Museum Dorestad laat de geschiedenis van de handelsplaats Dorestad herleven. Aan de hand van diverse voorwerpen krijgen bezoekers een duidelijke indruk van Dorestad, een van Europa’s belangrijkste handelscentra. Er worden rondleidingen verzorgd in het museum en daarnaast beschikt het museum over een informatiecentrum en bibliotheek met vele boeken, artikelen en naslagwerken. Deze gaan zowel over de geschiedenis van Dorestad als over Wijk bij Duurstede. Kinderen kunnen in Museum Dorestad hun verjaardag vieren, waarbij knutselen, verhalen en lekkere hapjes centraal staan.

Ga naar de website van Museum Dorestad

Historie en populariteit

In 1926 werd het Kantonnaal en Stedelijk Museum ondergebracht in kasteel Duurstede. In 1967 werd een start gemaakt met de grootschalige opgravingen. Dit zorgde voor enorme impuls en in 1975 verhuisde de collectie van de Bourgondische toren in kasteel Duurstede naar een pand van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek. Hierdoor kon de expositie uitgebreid worden. Sinds 2000 is Museum Dorestad gevestigd in een zeventiende eeuws gerestaureerd herenhuis in de oude binnenstad, tegenover kasteel Duurstede. Vele belangstellenden combineren dan ook het museum met het kasteel.

Locatie

Museum Dorestad is gelegen in de plaats Wijk bij Duurstede, provincie Utrecht. Omdat het museum in het zuidelijke deel van de oude binnenstad ligt, recht tegenover kasteel Duurstede, is zij goed te bereiken met eigen vervoer. Parkeren kan in de nabij gelegen parkeergarage waarvandaan het museum slechts op enkele minuten loopafstand ligt.

Programma / activiteiten

Museum Dorestad laat bezoekers het rijke, historische verleden van Wijk bij Duurstede zien, de plek waar de belangrijke handelsplaats Dorestad lag. Aan de hand van opgegraven voorwerpen, zowel gebruiksvoorwerpen als handelsgoederen, maar ook foto’s, tekening en maquettes wordt duidelijk waarom Dorestad ruim 1200 jaar geleden als handelsplaats hoogtijdagen beleefde. Naast vaste tentoonstellingen organiseert het museum regelmatig tijdelijke exposities, workshops, lezingen en activiteiten voor de jeugd.

Kinderen kunnen zien, door middel van een spel, hoe mensen vroeger leefden. Daarnaast kunnen zij zelf opgravingen doen in de archeologiekelder en spullen uit de prehistorie uitproberen. Ook voor scholen heeft het museum een compleet educatief programma samengesteld.

De museumwinkel biedt een een keur aan artikelen, cadeaus en replica’s. Het museumcafé biedt bezoekers een rustpauze, zodat zij kunnen genieten van een drankje met uitzicht op de museumtuin. Bovendien zijn de ontvangstruimte en de fraaie, historische tuin van Museum Dorestad een uitstekende locatie voor het geven van een receptie of presentatie.

Stats & tags


Wijk bij Duurstede, Utrecht, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling