Introductie

In het voormalige klooster waarin Museum Drachten gevestigd is, wordt de verzameling beeldende kunst en het erfgoed van Smallingerland beheerd.

Ga naar de website van Museum Drachten

Historie en populariteit

Museum Drachten heeft heel wat naamsveranderingen ondergaan. Het museum begon ooit als oudheidskamer, heette later It Bleekerhûs, stond vervolgens een tijd bekend als Museum Smallingerland en wordt tegenwoordig Museum Drachten of, nog moderner, Museum Dr8888 genoemd. In 1994 werd de heer Jaap Bruintjes aangesteld als directeur van het museum. Het museum verhuisde naar een voormalig klooster. Bruintjes maakte plaats voor kunstenaars met een band met Drachten. Hij bleef directeur van het museum tot eind 2009. In het beleidsplan 2011-2014 heeft Paulo Martina, de nieuwe directeur, zijn plannen voor het museum bekendgemaakt. Martina hoopt dat een brede laag van de Nederlandse bevolking kennismaakt met het museum en het leert te waarderen. Met behulp van PR-activiteiten hoopt het museum de gemiddelde bezoekersaantallen in vier jaar tijd te kunnen verdubbelen van 9.000 naar 18.000 bezoekers per jaar.

Locatie

Museum Drachten ligt aan het Museumplein. De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Parkeren is mogelijk in de parkeergarage aan het Van Knobelsdorffplein (tegen betaling) of op het Kyriat Onoplein (gratis).

Programma / activiteiten

De collectie beeldende kunst van Museum Drachten is weliswaar klein, maar wél van zeer hoog niveau. De kerncollectie bestaat uit werken van onder meer Thijs Rinsema, Gerrit Benner, Theo van Doesburg, Ids Wiersma en Kurt Schwitters. Naast werken van de internationale kunststromingen Dada en De Stijl, heeft het museum ook een cultuurhistorische afdeling. Op deze afdeling worden bijvoorbeeld prachtige zilveren voorwerpen tentoongesteld. Ook is er een middeleeuws graf te bewonderen.

Stats & tags


Drachten, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling