Introductie

Tot 1952 woonden er nog weeskinderen. Op dat moment had het Elisabeth Weeshuis in het Gelderse stadje Culemborg bijna drie eeuwen dienst gedaan als weeshuis. Tegenwoordig is in het Elisabeth Weeshuis het gelijknamige museum gevestigd. Een museum dat een mooi beeld geeft van de rijke historie van het stadje aan de Lek, onder andere aan de hand van een aantal topstukken uit de Culemborgse geschiedenis, waaronder portretten van de graven en gravinnen van Culemborg. En ook de ontstaansgeschiedenis en de verdere ontwikkeling van het weeshuis zelf worden er natuurlijk breed uitgemeten. Bovendien beschikt het museum over een prachtige tuin, begrensd door een stuk stadsmuur uit 1318, dat behoort tot een van de oudste in originele staat verkerende stadsmuren van ons land.

Ga naar de website van Museum Elisabeth Weeshuis

Historie en populariteit

Het Elisabeth Weeshuis is gesticht in 1660. De naamgeefster van het weeshuis, Elisabeth van Culemborg, was toen al vijf jaar overleden, maar uit de nalatenschap van de kinderloos gebleven gravin van Culemborg werd het weeshuis gesticht. De nieuwbouw speciaal voor wezen betekende in die tijd een noviteit.

Locatie

Het museum is gevestigd aan de Herenstraat in Culemborg in het mooie historische centrum van het stadje aan de Lek. Culemborg kent een groot aantal Rijksmonumenten die de stad zijn historische uitstraling geven en die bezoekers het gevoel geven in een andere tijd beland te zijn. Het Stadhuis van Culemborg is een van die gebouwen. Dit prachtige voorbeeld van de laatgotische bouwstijl is gebouwd tussen 1534 en 1539 in opdracht van wederom Elisabeth van Culemborg. Culemborg is daarnaast een populaire bestemming voor de pleziervaart. Mede vanwege de uitstekende ligging van de jachthaven dichtbij het historische centrum van de stad.

Programma / activiteiten

Naast de vaste expositie waarin de rijke geschiedenis van Culemborg uitgebreid aan bod komt, worden er regelmatig wisselende tentoonstellingen georganiseerd in het museum. Op de website vind je de meest actuele informatie over de lopende en komende exposities.

Stats & tags


Culemborg, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling