Introductie

Diep in de prachtige Gelderse Achterhoek ligt Winterswijk, een dorp met een lange historie. Een historie die naar alle waarschijnlijkheid al begint voor het jaar 1000. En onder andere over die lange geschiedenis verhaalt het Museum Freriks. Van de Nieuwe Steentijd en de Middeleeuwen tot aan de opkomst van de textielindustrie in Winterswijk, het museum behandelt het allemaal. Daarnaast is er veel aandacht voor de ooit in Winterswijk woonachtige Piet Mondriaan. In het museum hangen drie werken van de hand van de wereldberoemde kunstenaar.

Ga naar de website van Museum Freriks

Historie en populariteit

Stichting Freriks draagt zorg voor de exploitatie van het museum. De stichting beheert daarnaast ook de gelijknamige heemtuin en kinderboerderij. De kinderboerderij behoort naar eigen zeggen tot de mooiste van Nederland. Koeien en kippen lopen hier gezellig rond samen met trompetzwanen en poelepetaten. In de twee hectare grote heemtuin ligt het accent vooral op flora uit de Achterhoek.

Locatie

Winterswijk ligt zoals gezegd diep in de Achterhoek, tegen de Duitse grens aan. Hoewel bezoekers van Museum Freriks zich met gemak een hele dag kunnen vermaken met de andere onderdelen die onder de paraplu van de stichting vallen (kinderboerderij en heemtuin) bieden Winterswijk en omgeving zijn gasten nog veel meer. Allereerst is daar natuurlijk het prachtige Achterhoekse landschap, waarin licht glooiende weidevelden en bossen zich laten afwisselen. Winterswijk kent een groot aantal Rijksmonumenten, veelal op agrarisch gebied. Dus liefhebbers van oude monumentale boerderijen kunnen hier prima terecht. De Achterhoek staat daarnaast bekend om zijn vele kastelen en ook in de directe omgeving van Winterswijk staan er een aantal. Even ten noordwesten van Winterswijk ligt het vestingstadje Groenlo, dat vooral in de Tachtigjarige Oorlog een belangrijke rol heeft gespeeld. Het Stadsmuseum Groenlo belicht deze periode op een bijzonder informatieve manier en is daarmee zeker een aanrader om een bezoek aan Winterswijk mee te combineren. Aan de rand van Groenlo staat de uit 1870 daterende Stoomhoutzagerij Nahuis, die nog enkele malen per jaar in gebruik is om hout te zagen.

Programma / activiteiten

Museum Freriks beschikt ook over een museumwinkel. Hier zijn boeken over tal van thema’s te koop, maar ook wandel- en fietskaarten en snoep uit grootmoeders tijd liggen er uitgestald.

Stats & tags


Winterswijk, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling