Introductie

Museum Grenadiers en Jagers is een historisch museum waar bezoekers alles over de historie van het Garderegiment te weten komen. Er wordt in de collectie aandacht besteed aan onder meer de oprichting van een afdeling Grenadiers in 1829 inclusief twee bataljons Jagers. Maar ook de Tiendaagse Veldtocht in 1831, de Mobilisatie en Meidagen in 1940, de Indië periode tot 1949, de Koude Oorlog tot 1990, de recente vredesmissies en de band met het Koninklijk Huis worden belicht in het museum. De collectie van het Regiment Van Heutsz is tevens in het museum ondergebracht en jaarlijks organiseert Museum Grenadiers en Jagers over een bepaald thema een expositie.

Ga naar de website van Museum Grenadiers en Jagers

Historie en populariteit

In 1829 besloot Koning Willem I een afdeling Grenadiers op te richten met twee bataljons Jagers. Zij gingen dienst doen in Brussel en ’s-Gravenhage. Na de Belgische afsplitsing kwamen zij tot 1940 naar Den Haag. Baron d’Amblaing van Giessenburg, luitenant der Jagers begon in 1884 met het verzamelen van historische voorwerpen. Niet alleen traditionele kostbaarheden bewaarde hij zoals uniformen, wapens en reigmentssymbolen, maar ook kunstvoorwerpen, archiefstukken, boeken en zijn persoonlijke bezittingen sloeg hij op. De verzameling kreeg in 1913 de officiële museumstatus. Door de jaren heen werd de collectie uitgebreid en onderging het museum een verbouwing. In april 2009 werd het Museum Grenadiers en Jagers door de Prins van Oranje heropend. Veel bezoekers en liefhebbers van het leger weten dit museum te vinden.

Locatie

Museum Grenadiers en Jagers is gelegen op het militaire complex de Oranjekazerne in de gemeente Arnhem, provincie Gelderland. Het museum is goed bereikbaar met eigen vervoer. De toegang is gratis, maar bezoekers dienen zich wel eerst bij de wacht te melden. Het museum is van april tot en met oktober geopend.

Programma / activiteiten

Museum Grenadiers en Jagers toont bezoekers onder meer de Koninklijke Militaire Kapel van het Garderegiment Grenadiers en Jagers. Enkele topstukken uit de collectie zijn onder andere uniformen van Koning Willem III, een originele vaandelstok uit 1829 en een schietregister dat met zilversmeedwerk is versierd. Er is veel aandacht voor de Meidagen en de strijd die de Grenadiers en Jagers streden. Foto’s van personen, schilderijen en tekeningen behoren eveneens tot de vaste collectie. Daarnaast heeft de Koninklijke Militaire Kapel in Museum Grenadiers en Jagers een eigen expositieruimte gekregen en kan in de bibliotheek het archief geraadpleegd worden.

Stats & tags


Arnhem, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling