Introductie

Museum Het Hannemahuis biedt onderdak aan verenigingen, particulieren, verschillende overheidsorganisaties, stichtingen en een openbare bibliotheek. Het doel van het museum is om zoveel mogelijk informatie over de cultuur en geschiedenis van Harlingen en de bewoners op één plek te centraliseren, en voor een zo breed mogelijk publiek beschikbaar te stellen. Aan de hand van foto’s, films, tijdschriften, boeken, bouwwerken, schilderijen, monumenten, gevelstenen, zilver, archieven, scheepsmodellen en andere bronnen wordt de Harlinger historie en cultuur beheerd, bewaard en tentoongesteld. Museum Het Hannemahuis is interessant voor vele soorten bezoekers en voor vele doeleinden.

Ga naar de website van Museum Het Hannemahuis

Historie en populariteit

Het Hannemahuis werd door koopman Sjoerd Hannema in 1744 betrokken. Hij liet destijds een nieuwe voorgevel bouwen, een gevel die vandaag de dag nog steeds is te zien aan het gebouw. Sjoerd Jacobus Hannema, een ander familielid, liet het linkergedeelte van huis in 1825 bouwen. De laatste bewoner uit het Harlinger koopmansgeslacht was Leendert Jacobus Hannema. Hij richtte een deel van zijn huis in 1957 in als museum. Hij overleed in 1964 en liet het huis na aan de gemeente Harlingen, die bij testament het museum voortzette. Het hele huis werd als museum ingericht en jaarlijks mag Museum Het Hannemahuis veel belangstellenden welkom heten.

Locatie

Museum het Hannemahuis is gelegen in de historische binnenstad van de stad Harlingen, in de provincie Friesland. Wie met eigen vervoer komt, dient er rekening mee te houden dat overal betaald parkeren geldt. Wie met het openbaar vervoer komt, wandelt vanaf het Station Harlingen in circa 10 minuten naar het museum.

Programma / activiteiten

Museum Het Hannemahuis beheert en biedt toegang tot collecties. Deze collecties geven een beeld van de cultuur en de rijke historie van Harlingen en omgeving. Doelstelling van het museum is het organiseren van exposities waarbij een thema wordt belicht vanuit diverse beschikbare informatiebronnen en verschillende invalshoeken.

Het museum beheert onder meer een verzameling foto’s en films van Harlingen en de bewoners. Daarnaast bieden de archieven een schat aan informatie over de geschiedenis en over specifieke wetenswaardigheden. Voorwerpen, tegels, beelden, schilderijen, gevelstenen en tal van andere objecten geven een uitstekend beeld van de vroegere Harlinger gemeenschap.

Bezoekers kunnen individueel of onder begeleiding van een gids Harlingen te voet verkennen. Er worden geregeld thematische wandelingen georganiseerd. Tot slot worden er nog tal van activiteiten georganiseerd in Museum Het Hannemahuis zoals toneelvoorstellingen, kleine presentaties en lezingen.

Stats & tags


Harlingen, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling