Introductie

Twee schoten waren voor Balthasar Gerards voldoende om Willem van Oranje dodelijk te treffen. Twee kogelgaten in de muur naast de trap van het Prinsenhof zijn nog altijd stille getuige van deze laffe daad die onze Vader des Vaderlands in 1584 het leven kostte. Maar Museum het Prinsenhof vertelt niet alleen het verhaal van de moord op Willem van Oranje, integendeel. Museum het Prinsenhof vertelt vooral het verhaal over Willem van Oranje bij leven, over zijn rol tijdens de Tachtig Jarige oorlog en over zijn rol bij het ontstaan van de Nederlandse republiek. Een bijzonder museum dat een mooi beeld schetst van deze roerige periode aan het begin van onze vaderlandse geschiedenis.

Ga naar de website van Museum Het Prinsenhof

Historie en populariteit

Oorspronkelijk diende het gebouw waar tegenwoordig Museum het Prinsenhof in is gevestigd als klooster. Vanwege de immer groter wordende groep zusters in dit grootste en rijkste klooster van de stad Delft werd het gebouw meerdere keren uitgebreid. Dat resulteerde in een gebouwencomplex dat halverwege de zestiende eeuw weer opgesplitst werd in diverse delen. Het deel waar Willem van Oranje regelmatig verbleef kreeg de naam Prinsenhof mee. Tussen 1932 en 1951 werd de Prinsenhof getransformeerd tot stedelijk museum, waarmee het een van de drie stedelijke musea van Delft is, naast Nusantara en Lambert van Meerten. Museum het Prinsenhof mag zich jaarlijks verheugen op rond de 60.000 bezoekers.

Locatie

Museum het Prinsenhof is gevestigd in een van de vele Rijksmonumenten van Delft. De stad staat zelfs in de top tien van plaatsen met de meeste Rijksmonumenten. Bezienswaardigheden zijn er derhalve voldoende. Het Stadhuis, de Waag en de Oosterpoort zijn slechts drie van de bijna zevenhonderd Rijksmonumenten, maar deze mag je zeker niet missen bij een bezoek aan Delft. Net zoals je een bezoek moet brengen aan één van de nog overgebleven porseleinfabrieken die het wereldberoemde Delfst Blauw produceren. De Porceleyne Fles en de Delfste Pauw geven een mooi kijkje in de wereld van het Delftse aardewerk.

Programma / activiteiten

Museum het Prinsenhof vertelt overigens niet alleen het verhaal over Willem van Oranje, ook de Delftse geschiedenis zelf komt uitgebreid aan bod. En dan vooral de groei van Delft in de Gouden Eeuw. Archeologie van Delft neemt eveneens een belangrijke plaats in.

Stats & tags


Delft, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling