Introductie

Museum Hindeloopen is een charmant cultuurhistorisch museum dat is gelegen in één van de Friese elf steden, Hindeloopen. Bezoekers kunnen hier onder meer de Hindeloper schilderkunst, interieurs en klederdracht bewonderen, maar ook een bijzondere collectie die te maken heeft met de scheepvaart- en visserij historie en de toenmalige haven kan men in het museum bezichtigen. Er wordt eveneens aandacht aan de geschiedenis van Hindeloopen zelf besteed. Wie Hindeloopen een bezoek brengt mag een kennismaking met het roemrijke verleden van de stad dat wordt gepresenteerd in het Museum Hindeloopen zeker niet missen.

Ga naar de website van Museum Hindeloopen

Historie en populariteit

Het Museum Hindeloopen is op initiatief van Hidde en Adriana Nijland- Volker ontstaan. De heer Hidde Nijland was een fanatiek kunst- en antiekverzamelaar. Al van jongs af aan verzamelde hij verschillende Hindelooper voorwerpen. Zijn verzameling groeide en groeide en in 1917 bood hij zijn collectie aan de gemeente Hindeloopen aan. Voorwaarde was wel dat zijn verzameling in het uit 1683 daterende oude stadhuis werd tentoongesteld. De voorbereidingen duurde twee jaar en op 16 juli 1919 werd het Museum Hidde Nijland Stichting geopend.

Locatie

Door de jaren heen werd de verzameling aangevuld met aankopen, schenkingen en nalatenschappen. In 1964 vond uitbreiding van het gebouw plaats en in 1970 volgde een restauratie en herindeling. Een interne verbouwing vond in 2004 plaats en sinds 1 juli 2008 gaat het verzelfstandigd museum door het leven als Museum Hindeloopen. Vele belangstellenden weten dit museum te vinden.

Programma / activiteiten

Museum Hindeloopen is gelegen in één van de Friese elf steden Hindeloopen, gemeente Nijefurd, provincie Friesland. Goed bereikbaar met zowel eigen vervoer als met het openbaar vervoer.

Naast de vaste collectie van het Museum Hindeloopen, bestaande uit de voorwerpen en de geschiedenis van de stad, de scheepvaarthistorie, de visserij, de Hindelooper klederdracht, schilderkunst en interieurs, worden er ook geregeld wisselende exposities georganiseerd. Er worden lezingen gehouden en bezoekers kunnen uit verschillende arrangementen kiezen zoals een stadswandeling of kledinguitleg in combinatie met een rondleiding door het museum.

Voor kinderen worden er regelmatig, vooral in de schoolvakantie, activiteiten georganiseerd zoals het verhaal over professor Bewaarsma. En wie op zoek is naar een sfeervolle locatie voor het geven van het jawoord, kan terecht in het kielzog van de huwelijksboot, te midden van de vele historische voorwerpen in Museum Hindeloopen.

Stats & tags


Hindeloopen, Friesland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling