Introductie

Het Museum Jan Cunen in Oss, vernoemd naar grondlegger en stadsarchivaris Jan Cunen (1884-1940), is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste Brabantse musea voor beeldende kunst. Dat het museum deze positie op de Brabantse cultuurmarkt heeft weten te bemachtigen dankt het museum aan twee dingen. Ten eerste zijn er de immer spraakmakende tentoonstellingen van zowel negentiende-eeuwse als hedendaagse kunst die jaarlijks vele bezoekers enthousiast weten te maken. Daarnaast spreekt ook de manier waarop het Museum Jan Cunen dankzij een educatief karakter een zeer divers publiek naar zich toe weet te trekken tot de verbeelding. Door het publiek actief te leren kijken wordt waardering en begrip voor kunst en cultuur versterkt.

Ga naar de website van Museum Jan Cunen

Historie en populariteit

We schrijven het jaar 1934 als Jan Cunen een kamer in het souterrain van het toenmalige gemeentehuis inricht als museum. De collectie bestaat dan vooral uit portretten van burgemeesters en andere notabelen uit Oss en omgeving. Al snel komen daar ook tal van archeologische vondsten bij, alsmede een gebogen zwaard dat werd gevonden in het Vorstengraf, de grootste grafheuvel van Nederland daterend uit de periode 2000 v.Chr. tot 600 v.Chr. Het gebogen zwaard vormt een belangrijke impuls voor de stichting van een gemeentelijk museum. Een museum dat in 1949 postuum naar Jan Cunen wordt vernoemd en dat zich in de loop der jaren dus heeft ontwikkeld tot een museum dat op spraakwakende wijze de koppeling tussen educatie en negentiende-eeuwse en hedendaagse kunst weet te maken. Jaarlijks trekt het museum bijna 35.000 bezoekers.

Locatie

Het Museum Jan Cunen is gevestigd in de monumentale Villa Constance. Gebouwd in 1888 in opdracht van de zoon van een margarinefabrikant heeft Villa Constance door de loop der jaren vele bestemmingen gehad, waarvan stadhuis (1921-1974) er slechts een was. Elementen van zowel barok als renaissance maken van het gebouw een neoclassicistisch bouwwerk.

Programma / activiteiten

Naast een groot aantal spraakmakende tentoonstellingen per jaar organiseert het Museum Jan Cunen ook tal van activiteiten. Voor een actueel overzicht van tentoonstellingen en activiteiten ga je naar de website van het museum.

Stats & tags


Oss, Noord-Brabant, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling