Introductie

De schatkamer van Brabants erfgoed is de bijnaam van Museum Kempenland. Dat er daarbij een klein beetje voorbij wordt gegaan aan het feit dat het vooral Eindhoven en omstreken is waarvan de materiële cultuur wordt tentoongesteld doet daar weinig aan af. Want Museum Kemperland geeft dankzij een uitgebreide collectie een prima beeld van het leven in de Kempen door de eeuwen heen. Bovendien beschikt het museum over een indrukwekkende collectie schilderijen van grote Brabantse schilders als Victor de Buck en Antoon Kruysen. Een afwisselende collectie dus waarmee Museum Kemperland zich prima weet te onderscheiden.

Ga naar de website van Museum Kempenland

Historie en populariteit

De eerste plannen voor een streekmuseum dateren al van 1920, als Eindhoven en de omliggende gemeenten Strijp, Woensel, Stratum, Tongerle en Gestel gezamenlijk Groot-Eindhoven vormen. Pas in 1932, Groot-Eindhoven is inmiddels weer gewoon Eindhoven, vindt de daadwerkelijke stichting plaats in het voormalig stadhuis aan de Rechtestraat. Later vindt het museum onderdak in het Stedelijk van Abbenmuseum, in het Waaggebouw en in het voormalig kantongerecht aan het Stratumseind, voordat in 1984 het huidige onderkomen in de Steentjeskerk wordt betrokken.

Locatie

Als vijfde stad van Nederland heeft Eindhoven op cultureel gebied natuurlijk veel meer dan alleen het Museum Kemperland te bieden. Het al eerder genoemde Stedelijk van Abbemuseum, dat zelfs een tijdlang onderdak bood aan Museum Kemperland, is wellicht de bekendste culturele attractie van de lichtstad. Hier hangen werken van Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Piet Mondriaan en Marc Chagall. Tevens bezit het museum een van ’s werelds meest uitgebreide collecties schilderijen van El Lissitzky. Andere musea die een bezoekje verdienen zijn het DAF museum en het museum Philipsfabriek 1891, het Centrum Kunstlicht in de Kunst.

Programma / activiteiten

De voornaamste taak van Museum Kemperland is het publiek infomeren over het roemrijke verleden van stad en regio. Maar dat doet het museum niet alleen aan de hand van vaste en wisselende tentoonstellingen. Ook cursussen en lezingen dragen hier hun steentje aan bij. Daarnaast vinden er regelmatig muziekuitvoeringen en toneelvoorstellingen plaats. Op de website vind je een actueel overzicht van de activiteiten.

Stats & tags


Eindhoven, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling